Na tento víkend jsem se dlouho těšila, protože miluju minipivovary a Pražský hrad ještě víc. Když se spojí dvě věci, které máme rádi, je téměř nemožné odolat pokušení. Když jsem se dozvěděla, že se na Pražském hradě bude konat Festival minipivovarů, mé srdce zaplesalo radostí! Rozhodla jsem se, že se na toto místo vypravím, vyzbrojena dobrou náladou, láskou k pivu a zvědavostí poznat nové chutě a lidi.
Vystoupila jsem na zastávce Královský letohrádek, prošla zahradou a vstoupila na “posvátnou pivní půdu”. V ceně vstupenky byla kromě katalogu také nejdůležitější rekvizita a sice degustační sklenice, a také praktická taštička na odkládání sklenice, ale tu jsem spíš nevyužívala :).
Jakmile jsem vstoupila do festivalového prostranství, bylo mi jasné, že má očekávání budou nejen splněna, ale i překonána! Bylo to jako vstoupit do ráje pro milovníky piva, s pozadím krásného Pražského hradu přímo pod letohrádkem královny Anny. A až na jednu malou přeháňku, nás počasí po celý den hýčkalo. Takže se degustovalo jedna radost. Festival se hlavně liší od všech těvh obřích pijatyk, kde do sebe lidé klopí půllitr za půllitrem a následky na sebe nenechávají čekat.
Jirka Bejček Stehlíček (První pivní tramway), který je s festivalem neodmyslitelně spjat, vedl na pódiu inspirativní rozhovory s pivovarníky a dalšími zajímavými hosty, ale žádný další program nerušil to, proč jsme všichni přišli. A užili si to i zástupci pivovarů. "Je to tady skvělý, jsme tady prvním rokem a super,” prozradil mi s nadšením Ondřej Šmida z Pivovaru Kojetín, který přivezl sezónní IPU Frajera a skvělého maracujového kyseláče. Když budete mít štěstí, najdete jejich pivo v Klubu Balabenka, které zde občas rotuje na pípě, další expanzi do Prahy se ale nebrání.
O něco zkušenější ale podobně nadšení byli Michal Novák a Zdeněk Duda z Domažlického pivovaru, kteří přivezli tmavý ležák 11 a summer ALE 8: "Jsme tady podruhé a líbí se nám tady hrozně moc. Krásné místo a krásné zázemí."
A víte, co ještě bavilo mě? Že zaplatíte u vstupu a pak už jen degustujete. Neřešíte žádné další platby, nedejbože platby hotovostní, ani náramky, či čipy a vracení zůstatků. A nedošlo mi, že tuhle situaci si užívají i “ti za pípou”. "Nám se tu líbí, jsme tu už počtvrté nebo popáté a je to takové zajímavé, že člověk nekasíruje, neřeší peníze a je to víc o kontaktu s lidmi," potvrdil mi mé pocity Vláďa Nikl z Peckého pivovaru z Pece pod Sněžkou. Nejinak se vyjádřil i Roman z Pivovaru Mazák: “Líbí se nám tady hodně. Je to tady pohodové, že nemusíme vybírat peníze."
Úžasná atmosféra byla znát na každém kroku. Neuvěřitelných 51 minipivovarů se zde prezentovalo se svými lahodnými nápoji. Byl zde obrovský výběr piv - od chutných IPA, NEIPA, až po ALE, kyseláče i tradiční ležáky. A nechyběly ani tak trochu kuriozity. “Nejvíc mě zaujal Tomato Gose od pivovaru Matuška, překvapilo mě to,, bylo takové vostřejší, něco jako Bloody Mary ale pivo,” neskrýval své nadšení návštěvník Pepa.
Mě zase zaujal Fehér Nyúl, což je jeden z největších maďarských řemeslných pivovarů. Sympatický Lori mi s humorem sdělil: "Na horším místě jsem nikdy nebyl… ne kecám, je to neuvěřitelné. Byl jsem na mnoha pivních festivalech, ale tohle je prostě úžasné a děkuji organizátorům. Je tu mezinárodní publikum a skvělá atmosféra." To potvrzuje i jedna z mála žen, kterou jsem za pípami našla - Marie Baladová zastupující Pivovar Záhora. "Festival je zábavný, multikulturní a s dobrou náladou. Jsem tady poprvé a líbí se mi tady strašně moc."
Všechny tyto rozhovory mě jen utvrdily v tom, že tento festival je opravdu výjimečný a stojí za to jej navštívit. Mrzela mě jen jediná věc, že jsem dorazila v pátek a minula se tak s naším prezidentem Petrem Pavlem, který se rozhodl omrknout tuto akci, konající se doslova v jeho revíru, osobně.
No prostě další důkaz významnosti a oblíbenosti tohoto počinu. A vy si určitě nenechte ujít příští ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě! Vaše chuťové pohárky i srdce budou jásat.
Na závěr bych chtěla poděkovat organizátorům za vytvoření této pivní události, která spojuje lidi přes hranice kultur a zemí, vše v nádherném prostředí Pražského hradu. Na zdraví!
Kat Hašková, redaktorka