Co se děje
Článek

Rozhovor s Markétou Marešovou o její lásce ke koření

Co dodá jídlu tu správnou chuť a pomyslnou třešničku na dortu? Přece koření. Vůně a chuť směsí Herb & Spice vás nadchnou a namotivují k vyzkoušení i netradičního receptu, který si jinak dáváte ve své oblíbené restauraci. Odhalíte tajemství šéfkuchařů a poznáte, jaké koření do receptu přidali? Zkušení ochutnávači dokáží určit naprosto přesně, jaké koření bylo v daném pokrmu použito. Přečtěte si rozhovor s Markétou Marešovou, majitelkou Herb&Spice market, která se s námi podělila o své zkušenosti a zálibu v koření.

Na konci rozhovoru vás čeká velmi milý bonus. 

Jak Markéta ke koření přišla? Dlouholetou praxí v „kořenářském" oboru. Chtěla jsem být sama sobě šéfovou a do práce se těšit, tak jsem se rozhodla opustit své zaměstnání a věnovat se koření podle svých představ. A nedokážu si představit, že bych dělala něco jiného, má práce je mým koníčkem a tak to má být.

Nebojíte se, že vám budou říkat bába kořenářka? Říkají mi tak už 8 let, a jsem schopná se na toto oslovení i otočit.

Jaké koření je vaše nejmilovanější? BBQ vůně dřeva a kouře.

Je koření, které nemáte ráda? Drákulova smrt. Je to velice hojně prodávaná směs, pálí jako čert, jak už napovídá samotný název, a já nemám ráda pálivé.

Čím se lišíte od známější konkurence? Zákazník u nás nekupuje „zajíce v pytli. Používáme transparentní obal, aby zákazníci viděli, jak koření vypadá. Zejména u směsí je důležité vidět, jak reálně vypadá, nejen vidět fotku na obalu. Důležitá je určitě také gramáž, my nabízíme standardně 50g a 100g, jiní prodejci většinou 25g v netransparentním obalu, takže není vidět, že si zákazník kupuje často jen proužek koření na dně velkého obalu.

Proč bych si vaše koření měla koupit? Máme velice pestrou škálu chutí, barev a mixů kořenících směsí. Máme samozřejmě také kvalitní jednodruhové koření, kde bych zejména uvedla papriku 140ASTU. Je důležité sledovat označení kvality papriky - odborně řečeno kolorimetrický index, tzn. číslo udává množství červeného přírodního barviva obsaženého v paprice. Čím větší je číslo, tím větší má schopnost obarvení pokrmu, a zároveň papriky nespotřebujete tolik.

Dodáváte i do restaurací, nebo pouze koncovým zákazníkům? Ano, našimi spokojenými zákazníky jsou restaurace, velkoobchody, vývařovny, jídelny a samozřejmě také koncoví zákazníci na tradičním trhu. Vážíme si všech našich zákazníků.

Na co jste pyšná? Na vybudování firmy, která i v dnešní složité době dokáže uspokojit své zákazníky.

Chcete někomu poděkovat? Chtěla bych poděkovat mému muži, který je mi velkým pomocníkem a podporou.

Co bylo nebo stále je nejtěžší na vaší práci? Sehnat kvalitní lidi do teamu - kteří si nemyslí, že vše jde bez práce. Takže jsou spolehlivý a pracovití.

A co rodina, jede v bylinkách a koření s vámi? Ano, celá rodina jede v bylinkách i koření se mnou, každý máme své oblíbené koření a vždy nabídnou pomocnou ruku, když je potřeba.

Co je u koření důležitější chuť nebo vůně? Obojí jde ruku v ruce. První vjem je vůně, když se zalíbí je z půlky vyhráno. Chuť pak dokoná onen dokonalý pokrm a zážitek.

Když otevřu sáček s kořením, jak dlouho mi vydrží? 24 měsíců od data výroby určitě vydrží.

Plánujete nějaké novinky? Na jaře plánujeme 3 úplně nové směsi, ale víc neprozradím, nechte se překvapit.

A jaký recept se podle vás bez vašeho koření rozhodně neobejde?

Určitě Tikka Masala, a tenhle je můj oblíbený.

Budete potřebovat:

1 lžíci kmínu, 1 1⁄2 lžičky mletého koriandru, 1 1⁄2 lžičky mletého kardamomu, 2 1⁄2 lžičky černého pepře, 1 lžička mleté skořice, 1⁄2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku, 125 g bílého jogurtu, 1⁄2 citronu, 1⁄4 lžičky mletého zázvoru, 250 g kuřecích prsních řízků, 2 lžíce slunečnicového oleje, 15 g másla, 1⁄4 lžičky kajenského pepře, 5 stroužků česneku, 400 g rajčatového pyré, 240 ml smetany ke šlehání (31 %), 1⁄2 lžičky mleté sladké červené papriky, 1 lžička mleté kurkumy, sůl, 100 g rýže basmati, 1 hrst čerstvého koriandru

Promícháte římský kmín, kardamom, 1 a 1⁄2 lžičky pepře, koriandr, skořici, muškátový oříšek a hřebíček nebo lze rovnou použít naší kořenicí směs garam masala. Smícháte jogurt, 1 lžíci směsi garam masala či předem namíchanou směs z koření, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku pepře a mletý zázvor. Kuřecí maso na kostičky naložíte do marinády a dáte přikryté do lednice alespoň na 45min. Poté orestujete na pánvi, přidáte máslo, kajenský pepř a česnek.

Přidáte rajčatový protlak, smetanu, 4 lžičky koření garam masala, papriku, kurkumu, sůl a promícháte. Podusíte do změknutí.

Tikka masalu podávejte s rýží, posypanou čerstvým koriandrem.

Je něco, co byste chtěla říct našim čtenářům? Ať všichni vyzkouší naše skvělé koření. Nebudou litovat.

BONUS 5% SLEVA ( min. obj. 1600Kč) a 10x 50g sáček jakéhokoliv koření na zkoušku ZDARMA (do hodnoty 170Kč) získáte při zadání u objednávky hesla REJ. 

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také