Co se děje
Článek

Rozhovor s Miloslavem Pišťáčkem, majitelem Fresca restaurantu

Fresca restaurant, gastronomický poklad z Valašského Meziříčí, který jsem objevila teprve nedávno. Byla jsem tak nadšená, že jsem chtěla vědět, kdo za tímto podnikem stojí. Seznamte se i vy s panem Miloslavem Pišťáčkem, majitelem Fresca restaurantu.

Jak těžké je otevřít a provozovat restauraci?

V současné době je velmi těžké provozovat restauraci, protože díky Covidu ubylo pracovních sil v gastronomii. Snažíme se udržet kvalitu naší nabídky a to při nedostatku zaměstnanců znamená věnovat samotné práci mnohem více času na úkor osobního života a rodiny.

Popište mi váš začátek?

Ihned po otevření na začátku roku 2020 jsme zaznamenali velký ohlas, připravovali jsme pokrmy, které v našem okolí nikdo nenabízí. Vaříme z kvalitních surovin a lidé se k nám rádi vracejí. Avšak po 2,5 měsících po otevření jsme byli nuceni zavřít restauraci díky vládním covidovým opatřením. Po uvolnění v květnu 2021 jsme začali prakticky nanovo  a začali pomalu dohánět velké finanční ztráty.

Proč bych měla k vám do podniku přijít a je něco proč bych přijít neměla?

Zakládáme si na přípravě jídel z čerstvých a velmi kvalitních surovin, nepoužíváme žádné náhražky, polotovary a glutamáty. Vaříme nejen italskou, francouzskou kuchyni a mořské speciality, ale také jídla bezlepková, veganská a vegetariánská. V našem podniku vás čeká útulné prostředí a milá obsluha, která vám vždy ochotně poradí s výběrem. A kdy byste přijít neměla? Pouze, když budeme mít úplně obsazeno.

Relaxujete?

Pokud mám čas, kterého mám velmi málo, rád chodím na ryby, pracuji na zahradě a věnuji se rodině.

Řekněte mi, máte restauraci, kterou jste otevřel v době těsně před covidem, co vám to dalo? 

Nevzdávat se a pokračovat dál v práci, je to vlak, do kterého nastoupíte a musíte jet dál.

Kdybyste měl moc změnit 1 věc na světě, co by to bylo?

Určitě bych začal dříve podnikat.

Plníte si sny?

Na plnění svých snů nemám mnoho času, ale věřím, že když restaurace bude prosperovat a zaučím své zaměstnance, kteří mně v práci z části zastoupí, tak se to zlepší.

Jaké je vaše vzdělání?

Střední odborné s maturitou v oboru gastronomie a oboru specialista světových kuchyní.

Chcete někomu poděkovat?

Chci poděkovat svým rodičům, za to jak mně vychovali a vedli k zodpovědnosti.

Máte pracovní zkušenosti ze zahraničí? A když jedete na dovolenou, trpíte profesní deformací? Koukáte jak do dělají jiní restauratéři, inspirujete se?

Ano pracoval jsem ve Francii v oblasti Chateadun a v Itálii v oblasti Gabice Mare. Ano, určitě sleduji úroveň gastronomie v cizích hotelech a restauracích a porovnávám, jak se vaří jinde.

Chystáte něco na podzim/zimu, co bychom si neměli nechat ujít?

Na podzimní menu přidám více zvěřiny a naopak uberu lehká letní jídla.

Jací hosté k vám chodí?

Mezi naše zákazníky patří jak důchodci, kteří přijdou jen na kafe a dort, tak mládež, která chodí často na pinsu a těstoviny, ale největší část našich hostů jsou lidé, kteří kladou důraz na vysokou kvalitu pokrmů, speciální menu a zážitkovou gastronomii.

Vaše nabídka jídel mne velmi mile překvapila, nevím, co dříve ochutnat. Doporučíte mi?

Doporučil bych grilovanou chobotničku s toskánskými fazolemi jako předkrm a grilovaného tuňáka jako hlavní chod.

Co byste vzkázal kolegům z oboru?

Aby dělali svou práci poctivě a svědomitě, vynechali polotovary, náhražky a glutamáty.

Co ve vašem podniku děláte proti plýtvání s jídlem? 

Nepřipravujeme nikdy jídla dopředu. Připravujeme jídla vždy čerstvá, dle objednávky zákazníka a proto nezůstávají žádné zbytky.

Má váš podnik i nějaký sociální dopad, jste zodpovědný podnikatel?

V době covidu jsme uvařili jídla cíleně pro charitu.

BLESKOVKY

Doprava nebo doleva? Doprava.

Pivo nebo víno? Obojí.

Hory nebo pláž? Pláž.

Aktivní odpočinek, nebo raději gaučing? Aktivní odpočinek.

Hokej, fotbal? Fotbal.

Kočka nebo pes? Pes.

 

Radka Vokurková

šéfredaktorka

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také