Jiný kraj, jiný mrav - přinášíme přehled, jak se snídá v různých koutech světa
Francouzská snídaně
Francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanějšší kuchyně světa. Celá řada francouzských pokrmů se rozšířila po světě a v roce 2010 označila organizace UNESCO francouzskou kuchyni za "nedotknutelné kulturní dědictví". Francouzská snídaně se většinou skládá z bílé bagety s máslem a džemem, džusu, čaje či kávy, café au lait nebo horké čokolády. Jednotlivé regiony Francie mají svoje typické snídaně. V Alsasku snídají "kouglof", briošku plněnou rozinkami a mandlemi a zdobenou moučkovým cukrem. Na jihu Francie se zase při snídani podává speciální chléb "fougasse", ochucený olivami a ančovičkami.
Německá snídaně
Německá kuchyně se vyznačuje regionálními mutacemi, které se od sebe mnohdy hodně liší. Němci si k snídaní často pochutnají na jogurtu společně s müsli. Klasická německá snídaně obsahuje čerstvé pečivo, vařené vejce, šunku a více druhů salámu, marmeládu a kvalitní kávu. Dalo by se říci, že se podobá snídani české.
Řecká snídaně
Jak už z povahy tohoto národa vyplývá, většinou snídani vynechávají. Jedí až svačinu, která obsahuje chléb, kdy je na výběr z mnoha druhů, doplněný jogurtem z kravského či ovčího mléka. Hlavním jídlem se pak stává oběd a večeře, ty jsou podávány v pozdějších hodinách než je u nás zvykem. Pokud přece jen začnou den snídaní, skládá se z šálku černé kávy se sladkým koláčem, doplněné ovocem a jogurtem.
Italská snídaně
I zde nalezneme silné regionální vlivy. V Itálii den začíná podáváním kvalitní kávy, caffé latte nebo cappuccina s croissantem, ať už obyčejným, nebo plněným čokoládou. Podává se také pečivo, většinou na sladko s džemem. V posledních letech silně roste popularita cereálií a jogurtů.
Španělská snídaně
Španělé berou snídani jako jakýsi rituál. Španělské "desayuno" tvoří čaj nebo káva, kterou doplní sklenice vody, toastový chléb namazaný máslem a sladké pečivo, mléčné výrobky.
Švédská snídaně
Jako ve většině severských zemí je i švédská kuchyně zaměřena hlavně na ryby. Je také známá svým důrazem na zdravou výživu. Švédové často snídají jogurty či zakysané mléko s müsli či cornflakes a tmavý chléb, často též chléb Knäckebröd se sýrem a zeleninou.
Ukrajinská snídaně
Ukrajinské přísloví praví: "Jestli spíš do oběda, nezlob se na souseda, že vstává v době ranní a nezve tě na snídani." Pravdou je, že ukrajinská snídaně je stejná jako oběd či dokonce večeře. Posnídat můžete i řízek.
Česká snídaně
Naši kuchyni ovlivňují zahraniční trendy. Ovšem ke klasice patří bílé pečivo (rohlíky, housky, či chléb), čím dál tím více zařazujeme i pečivo celozrnné. K pečivu konzumujeme vepřovou či kuřecí šunku a i jiné uzeniny (například trvanlivý salám či párky). Velmi oblíbenou variantou jsou míchaná vajíčka na cibulce. Své místo mají také sýry, případně marmeláda či džem. Jako sladkou variantu nejčastěji konzumujeme vánočky či koblihy. Z nápojů si pochutnáváme na čaji s citrónem, kávou, kakaem, sklenicí džusu.
Slovenská snídaně
Podobně jako česká snídaně, tak i slovenské "raňajky" jsou inspirované mnoha zahraničními kuchyněmi. Bez problému si tak na Slovensku dáte klasickou anglickou či francouzkou snídani, míchaná vajíčka, uzeniny, různé sendviče, kaše, apod. Klasické stravovací návyky Slováků totiž pomalu vymírají. Dříve byste na snídaňovém menu našich východních sousedů našli třeba domácí chleba s brynzou nebo oštiepkom. A k pití byste dostali žinčicu, neboli nápoj z ovčího mléka, který i dnes dostanete na některých menších slovenských farmách nebo někde u bači na salaši.
Asijská snídaně
Natto - je známé především pro svou štiplavou vůni. Jedná se o tradiční japonské jídlo - resp. snídani, kterou si oblíbili především ve východní části Japonska. Vyropeno je z fermentovaných (kvašených) sojových bobů. Asijská snídaně ovšem také obsahuje prvky asijské kuchyně - nudle na různé způsoby sushi.