Co se vám vybaví, když se řekne asijská kuchyně?
Dovolená v Thajsku, chilli tak pálivé, až z něj tečou slzy, čerstvé sushi a ryby, exotické ovoce nebo, již téměř legendární, Pho? Asijská kuchyně je známá a oblíbená po celém světě a pomalu začíná pronikat i k nám. Už za ní nemusíme létat tisíce kilometrů daleko. Stačí si rezervovat stůl ve vaší olíbené restauraci. Pražskou Sapu, která dostala své jméno dle města na severu Vietnamu a ve které seženete řadu surovin i hotových jídel, zná u nás už téměř každý. Známe ale opravdu asijskou kuchyni? Víte třeba, jakých pohřešků se můžete dopustit při stolování, čím je asijská kuchyně specifická nebo jaká jsou nejzámějšíí jídla jednotlivých zemí?
V čem tkví kouzlo asijské kuchyně
Asijská kuchyně je od té naší diametrálně odlišná. Pokud ji ochutnáte úplně poprvé, zvlášť bude-li to opravdu autentická asijská kuchyně v její domovské zemi, budou vám možná chutě připadat přinejmenším zvláštní a možná vás ani neoslní. Jakmile si ale zvyknete, zamilujete si je a po příletu z dovolené začnete horlivě shánět recepty, co nejvíce autentické suroviny a restaurace, kde vám naservírují Tom Yam stejnou jako na dovolené v Thajsku. Postupně si přivyknete na říznou chuť chilli papriček i dalších, pro nás na vaření neobvyklých, surovin jako jsou například koriandr, citronová tráva, kefírové listy, galangan (druh zázvoru), tamarind, rybí omáčka, sezamový a arašídový olej, hřebíček, kardamom, badyán, skořice, anýz a další. V řadě zemí v Asii se při přípravě jídel také hojně používá cukr. I přesto jsou jídla většinou lehká a že byste z nich během dovolené přibrali se opravdu bát nemusíte. Jaká jsou další specifika a zajímavosti asijské kuchyně?
Specifika a zajímavosti asijské kuchyně
- rychlost a jednoduchost přípravy: asijská kuchyně si často vystačí s pár surovinami, které zdatný kuchař či kuchařka za pomoci koření a jedné WOK pánve promění během 5 minut ve skvostný pokrm. I velice jednoduchá jídla v chudších oblastech vás mohou překvapit svojí výbornou chutí.
- čerstvost a lokální suroviny: každá oblast má svá specifická jídla dle dostupných surovin. Kde je moře jí se ryby a mořské plody, kde není, obejde se vaření bez nich. Využívá se to, co roste doslova za domem a je lokálně dostupné. Důležitá je čerstvost surovin. Proto, pokud si chcete doma připravit opravdu autentické asijské jídlo, vyhněte se sušeným potravinám a připraveným směsím koření v prášku.
- zachování tradic: recepty existují desetiletí, dědí se z generace na generaci a příliš se nemodifikují a nemodernizují. Léty osvědčenou kvalitu netřeba měnit.
- kuchyně vhodná pro vegany a vegetariány: ano i ne. V Asii je dostupná spousta čerstvého ovoce, sójové mléko je zde tisíckrát lepší než u nás a tofu a tempeh vám zde připraví na stovky způsobů. Do spousty pokrmů se však přidává rybí nebo ústřicová omáčka. Zároveň jsou základní potravinou maso a vejce. Váš pokus o vysvětlení, proč nechcete maso, se leckde (a zvlášť v chudých oblastech) setká s nepochopením a někdy můžete odmítnutím masa hostitele i urazit.
- street food: stánky s jídlem za pár korun všude, kam se podíváte. Nepřeberné množství barev, chutí a vůní na dosah ruky. A s ním spojený život na ulici a setkávání lidí. Asijské unikum, které si v takové míře jinde neužijete.
- jídlo jako životní styl: jídlo je v Asii víc než jen pokus zasytit se. Je to životní styl. Točí se kolem něj všechny významné rodinné události a svátky i malá přátelská setkání. Kamkoli přijdete, budete okamžitě pohoštěni a místo pozdravu se vám dostane otázky „máš hlad?“ nebo „jedl jsi?“. Jí se v klidu, pomalu a bez stresu. Večeře či obědy na dvě hodiny nejsou slavnostní událostí ale běžným způsobem stolování.
- snídaně, oběd nebo večeře?: je to úplně jedno. V Asii se příliš nerozlišuje, které jídlo je určené na ráno, které na odpoledne a které na večer. Jí se všechno po celý den. V rodinách se obvykle ráno uvaří více druhů jídel, která se nechají stát na stole pod poklopem a každý se může během dne obsloužit dle potřeby.
Co se skrývá pod pojmem asijská kuchyně
Asijská kuchyně je pojem tak široký, jako celý asijský kontinent. Chutě jsou opravdu rozmanité a v jednotlivých zemích naprosto odlišné. Pojďme se podívat, jak vypadají jídla ve vybraných zemích.
Chutě a jídla asijských zemí
- Vietnam: mezi u nás nejznámější jídla patří různé druhy nudlových polévek v čele s Pho, křupavý bůček Bún Chá, smažené závitky a karbanátky nebo bagety Bánh Mi. Setkáte se s nimi hlavně v severním Vietnamu a to opravdu takřka na každém rohu. Základem při podávání je hromada čerstvých bylinek (máta, koriandr) a nasekané chilli a limetka, kterými si jídlo sami dochutíte. Na severu se hojně jí i kozí maso, zelenina a tofu, jídla jsou zde ale obecně těžší než na jihu. Na jihu výše uvedené pokrmy neseženete vůbec nebo jen v omezeném množství. Kuchyně na jihu je lehčí, obsahuje méně tučných a těžkých pokrmů a naopak obsahuje více ryb a plodů moře. Napříč celou zemí se setkáte s výbornou kávou, která se podává společně s neoslazeným čajem.
- Thajsko: thajská kuchyně je díky používaným surovinám lehká, chutná a lehce stravitelná. Stejně jako ve Vietnamu se liší jídelníček na severu a na jihu, svá specifická jídla mají i jednotlivé provincie. Společným jmenovatelem je používání kokosového mléka, kafrových listů, citronové trávy, zázvoru, česneku, thajské bazalky a chilli. Co byste určitě měli ochutnat? Červené, zelené, žluté, massaman a panang kari, křupavý bůček s vodním špenátem (morning glory), smažené nudle s arašídy, vajíčkem a masem Pad Thai, svěží salát z rajčat, mrkve, papáji a arašídů Som Tam, legendární polévky Tom Kha a Tom Yam a kuře se zázvorem, kešu, česnekem nebo ve sladkokyselé omáčce. Na závěr si dejte sladkou tečku v podobě palačinek (Roti), manga se sladkou rýží (Mango Sticky rice) nebo zmrzlinu. Nedivte se však, když zmrzlinu dostanete s rýží nebo v bagetě.
- Malajsie, Indonésie: obě země jsou si podobné kulturně i jazykem a podobné mají také stravování. Jejich jídla jsou ovlivněná v menší či větší míře Indií, Čínou a územím bývalé Perské říše a jsou o poznání jiná než ty thajská a vietnamská. Hodně se používají arašídy, sušené ančovičky, vejce, tofu, tempeh, cibule, česnek, zázvor, tamarind a pro jihovýchodní Asii méně typické brambory. Ovšem ne jako příloha ale jako součást různých kari, ke kterým se jí rýže. Oblíbená je smažená rýže (Nasi Goreng) nebo nudle (Mee Goreng) s masem nebo bez, zeleninou a volským okem. Typickými národními jídly Malajsie jsou Nasi Lemak (rýže, arašídy, ančovičky, smažené kuře, vajíčko na tvrdo a pálivá omáčka), polévka Laksa (nudlová polévka s vejcem a chutí ančoviček) a placky Roti Canai s kari omáčkou.
- Indie: jedna z nejpálivějších světových kuchyní je proslavená pokrmy jako Tikka Masala, Garam Masala, kuřetem Tandoori, kterému dala název speciálně upravená pec, ve které se vyrábí, plackami Naan a Chapati s česnekem nebo sýrem Paneer, který se také používá do Masal a kari omáček jako náhražka masa. K přípravě pokrmů se používá přepuštěné máslo ghí, jogurty, čočka a další druhy luštěnin, jídla se servírují s chutney a různými druhy omáček. Více než kdekoli jinde v Asii zde narazíte na rozličné vegetariánské a veganské pokrmy.
- Čína: čínská kuchyně kuchyně je vzhledem k velikosti země velice odlišná. Na severu ovlivněná Ruskem a Mongolskem, na jihu Vietnamem a na západě Nepálem, Kyrgyzstánem a dalšími. Známá je provincie Sečuán, ze které pochází jedny z nejpálivějších jídel. Kromě tradičních mas a surovin jako rýže, nudle, houby a tofu se konzumují i vnitřnosti a to opravdu všechny. Oblíbeným způsobem přípravy je – kromě smažení – napařování. Velice oblíené jsou například knedlíčky Dim Sum s různými náplněmi.
- Japonsko: země tisíce druhů výborného sushi, rýže, čerstvých ryb, polévek miso a ramen, sójy a sójové omáčky, mořských řas a řízného wasabi. Proslavenou lahůdkou je ryba Fugu, jejíž konzumace může být, při nesprávné úpravě, smrtelně nebezpečná. Spousta jídel a především ryb a mořských plodů se jí syrová nebo minimálně tepelně upravená, klade se důraz na čerstvost a estetiku při servírování. Při servírování se podává nakládaná či nakvašená zelenina.
- Írán: kuchyně značně odlišná té na jihovýchodě a východě Asie. Jí se hověží, jehněcí nebo velbloudí maso – často v podobě kebabu, sušené datle, fíky, meruňky, švestky a další ovoce, sýr paneer, který je známý i z Indie, ryby a mořské plody, chlebové placky, ořechy, rýže, lilek a další zelenina. Z koření se používá kurkuma, šafrán, skořice, petržel a limetky.
S čím se v asijské kuchyni nesetkáte a s čím se potkat naopak nechcete
V asijské kuchyni se až na výjimky příliš nepotkáte se sýry, mléčnými výrobky, pečivem, paštikami, salámy a podobnými uzeninami. Nejí se také králičí maso, jehož konzumace je pro asiaty nepochopitelná a nechutná. Naopak se jí řada neobvyklých a pro změnu pro nás nechutných věcí. Budete-li mít kuráž, můžete v Asii ochutnat žáby, hady, psy, potkany, netopýry, hmyz, rozličné druhy vnitřností, pařáty, syrová kachní embrya (Balut), vlaštovčí hnízda, krev nebo zvířecí hlavy. Chcete-li se těmto zážitkům vyhnout, pro jistotu se naučte názvy jídel v místním jazyce.
Jak se jí v Asii a jak se nedopustit prohřešku při stolování
V Asii se jí rukou, hůlkami nebo příborem. Příbor však zastupuje pouze vidlička a lžíce, někdy jen lžíce. Pokud nevíte, jak jíst rukou rýži, abyste ji neměli všude jen ne v puse nebo si hůlkami nevypíchli oko, nemusíte mít obavy – na většině turistických míst dostanete klasický příbor s nožem a vidličkou. Často se u jídla sedí na zemi a jídlo se pokládá na rohož na zem nebo na nízký stoleček. Zvukové projevy u jídla, jako je mlaskání, srkání a říhání jsou nejen normální ale někdy i přímo žadoucí. Můžete se však dopustit jiných prohřešků, které už tak žádoucí nejsou. Čeho byste se měli vyvarovat?
- hůlky nikdy nepoužívejte jako vidličku, nenapichujte s nimi jídlo a ani je nenechávejte stát zapíchnuté v jídle
- jíte-li rukou, nepoužívejte levou, která je považována za nečistou
- jídlo se často servíruje v miskách a každý si nabírá dle chuti. V takovém případě nabírejte vždy postupně a po troškách a nedávejte si na talíř najednou obrovské porce.
- v Japonsku je prohřeškem nabírání jídla ze společných misek hůlkami, se kterými jíte. Vždy použijte hůlky určené na nabírání. V Thajsku nebo Vietnamu se toto neřeší.
- sedíte-li při jídle na zemi a jste v buddhistické zemi, nikdy nepřekračujte jídlo a ani směrem k jídlu nenatahujte nohy. Je to považováno za urážku Buddhy.
- neodmítejte pozvání ke stolu
Každá ze zemí má pro stolování celou řadu pravidel a vždy je nejlepší si je nastudovat předem přímo dle země, do které jedete.
TIP, kam na asijskou kuchyni:
Našli jste chybu v článku? Napište nám na info@prazskejrej.cz. Odměníme se vám.