Co se děje
Článek

Kam vyrazit v Brně a v Olomouci v listopadu a v prosinci

Brněnské tipy

Ochutnávka absintů

Pokud patříte mezi milovníky alkoholu nebo vás zajímá, jak a proč pít absint, pak ještě dnes (27. 11. 2019) zkuste navštivte akci Absintové opojení vol.3. Akce se koná v baru Naproti na Jana Uhra 3, vstupné dobrovolné.

Čeká vás přednáška o destilérii Pierre Guy v Pontarlier pod taktovkou spoluzakladatele barů Naproti Václava Seidl. Rozšiřte si vědomosti a chutě při zábavně poučném vyprávění. Budete moci ochutnat i produkty, které nejsou normálně v nabídce.

 

Víno z blízka na Špilberku

Chcete spojit sobotní den 30. listopadu s kulturou a dobrým pitím? Odhalte hrad Špilberk s vínem. Za 550 Kč dostanete vstupenku na všech 7 hradních expozic a 3 aktuální výstavy, navíc si u toho budete moci samozřejmě vychutnat ona zmíněná vína.

Čeká vás přibližně 100 vzorků výborných vín, 14 vinařství ze všech 4 vinařských podoblastí Moravy, k tomu bude možnost výhodně nakoupit vína on-line. Organizátoři neponechali nic náhodě, a proto bude hrad během akce pokryt kvalitním wi-fi signálem.

Egg & Noodles: Tajemstvím okořeněný pop-up

Pokud vás procházky s vínem na Špilberku nelákají, možná byste chtěli zkusit něco úplně nového ve 4pokojích na Vachově 6. V sobotu 30. 11. od 13 hod se koná akce, na kterou je dobré si udělat rezervaci.

Holky z Egg & Noodles si tentokrát pro návštěvníky připraví speciální ramen – novinku, kterou ještě nikdy neservírovaly. O co půjde je zahaleno tajemstvím zatím se ví, že prý to bude asijské jídlo, na které nebude třeba hůlky.

Brunch v japonském stylu

Sobota 30. 11. je akcemi přímo nabitá. Komár kafe pořádá brunch ve spolupráci se sushimarket.cz. Organizátoři slibují ingredience přímo z Japonska a lákají na bento, ve kterém najdete sushi, japonský dezert, sezónní dýni, houby, edamame nebo třeba kaki.

Nebo na horkou miso polévku na silném vývaru dashi a legendární temaki sushi kornouty zabalené do křupavé řasy Nori jak jinak než z Japonska. Brunch servírují od 11:30 do vyprodání!

Domácí přípravy kávy v Kafec

Pokud patříte mezi milovníky kávy, ale ještě si nejste jisti přípravou, nenechte si ujít akci, která se koná ve čtvrtek 19. 12. v 18 hod v brněnské kavárně Kafec. Tato příprava domácí kávy je určena pro začátečníky a mírně pokročilé. Je potřeba se na ni přihlásit a během 90 minut dlouhého programu se naučíte různé druhy příprav kávy se vším potřebným.

Samozřejmě i s možností vyzkoušet si metody přípravy Frenchpress, Chemex, Clever Dripper. Vstupné je 290 Kč.

Kam vyrazit na Olomoucku

Adventní punčové plavby centrem města

Originálně romantický advent na lodi s netradičními výhledy na Olomouc. Kapitán vařící punč pro děti i dospělé, vánoční hudba, zateplená, kamny vytápěná loď. To je potřeba zkusit dohromady! Avšak pro zážitek je třeba si rezervovat místo.

Plavby probíhají od 15. listopadu do 30. prosince. Kompletní seznam plaveb a rezervace najdete na webu Ololodi. Cena je 150 Kč za dospělého a 120 Kč za děti a seniory.

Exkurze po nejstarší palírně v Evropě

I milovníci whisky si v prosinci přijdou na své. Pro ně je určena exkurze po nejstarší palírně v Evropě. Tou je prostějovská Palírna U Zeleného stromu, která nabízí komentované prohlídky. V rámci nich můžete nakouknout pod pokličku výroby a zjistit, jak vznikají například české whiskové destiláty.

Během exkurze se podíváte také do stáčírny, historické části plné dobových artefaktů, prohlédnete si dubové sudy, soudky a kádě, kde lihoviny zrají. Na výběr máte ze 2 prohlídek, první z prohlídek končí ochutnávkou výrobků, které palírna nabízí a trvá přibližně 60 minut. Druhá z prohlídek je novinkou letošního roku a je především zaměřena na ultraprémiové ovocné pálenky Kleiner. Více informací o exkurzích a jejich rezervaci najdete na webu Palírny.

Nakrmte ježky

Tato akce se sice týká gastronomie, ale ne pro lidi. V rámci Mikulášské nadílky můžete totiž podpořit i stravování ježků. Do prostějovského Ekocentra Iris můžete donést kočičí masové konzervy, kočičí granule nebo piškoty, a to každé úterý a čtvrtek od 8 do 11 a pak od 13 do 16 hod. Dobroty pro ježky zde vybírají až do 17. prosince a následně je předají Stanici pro handicapované živočichy v Němčicích nad Hanou.

Ať už se v listopadu nebo prosinci vydáte kamkoli, přejeme, ať si dobře pochutnáte.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také