Co se děje
Článek

Kuchařský koncert - Symposium Culinary Prague 2023

Kuchařský koncert - Symposium Culinary Prague 2023

Jsou akce v gastronomii, které když vynecháte nevadí, a pak jsou akce, na kterých když budete chybět vadí hodně a přijdete o zážitky, emoce a zkušenosti. Mezi ty povedené a již tradiční akce, kde by neměl chybět žádný gastronaut, ať už z odborné veřejnosti či nadšený laik patří jednoznačně Symposium Culinary Prague 2023. 

6.11. se v Divadle Hybernia konal již 9. ročník. Pořadatelem byl zkušený kuchař, Tomáš Kalina. Proč Tomáš tuto akci pořádá, jak se dostal ke kuchařině,  čím a kdy přeruší svou kreativní pauzu vám přineseme v rozhovoru 30.11. zde

Dnes pojďme ochutnat letošní ročník Symposium Culinary Prague 2023.

Za Rej DILKY jsme ho navštívily v sestavě Radka, Sára, Lucia. Zdravý jádro, jak rády říkáme. Start v 8:00 byl pro odvážné, my jsme stihly 9:00, což bylo akorát. U vstupu nás přivítaly usměvavé hostesky a milý dárek v podobě zdobeného talířku, který má zespod datum letošního ročníku Symposia. Sakra, nutně potřebuju dalších takové pěkné talířky, jede mi v hlavě. Budu muset přijít i příště, třeba dostanu další do sady. 

Rychle probíháme předsálí, kde voní ranní káva, víno, vývar i pršut. Prostor je zaplněn stánky firem z oboru, kde můžete najít inspiraci, vyměnit si kontakty, nebo ochutnat jejich novinky. Vedle jídla a nápojů nechybí samozřejmě výrobci nejrůznějšího zařízení či potřeb do gastronomie. My volíme kávu a jdeme do patra. Vítá nás pult plný voňavého pečiva, které si nejdřív nedáme, protože samozřejmě hubneme a pak si dáme, protože dieta teda až od zítra. Ono i to víno dole taky dost vonělo, že ano.

První zvonění dává znamení, že program dne za chvíli začne. Těšíme se. Na této akci jsme poprvé a nevíme, co můžeme očekávat.

Po třetím zvonění jdeme do sálu, který je zaplněný do posledního místa. Na podiu je připravená profi kuchyň, herci dnes zůstali doma. Divadelní představení odehrají kuchaři ověnčeni michelinskými hvězdami. Světlo zhaslo, sál ztichl, hudba, svítící konvo, trouba a další kuchyňské stroje dodávají celé atmosféře správné napětí. Zapínáme live streamy na sítě, kuchařský koncert začíná.

Každý z vystupujících šéfkuchařů na podiu představí a uvaří menu svého podniku, podnik ve kterém působí a samozřejmě sebe. 

Letošní ročník Symposium Culinary poctili svou přítomností šéfkuchaři GUIDO**- Holandsko, VIKY***-Belgie, JULIA* -Německo, přítomnost ženy nás velmi potěšila, HANS** - Rakousko (působící v Portugalsku), ISTVÁN** - Maďarsko, OLIE* - Holandsko. Počet hvězd za jménem značí počet Michelinských hvězd, které získali.

Den otevírá se svým menu šéfkuchař GUIDO BRAEKEN z restaurace JULEMONT. Spolu se svým commis (komi) na podiu rozehrají představení, od kterého nemůžete odtrhnout oči. Celý proces je promítaný na velké obrazovky, tak aby nám neunikl žádný detail. Samozřejmostí je překlad do českého jazyka. Po chvíli se sálem nese taková vůně, že by jeden nejraději na podium zašel a ochutnal. 45 minut, které má GUIDO vyhrazené uteklo velmi rychle.

Následuje přestávka, kterou věnujeme sdílení dojmů z prvního vystoupení, networkingu, ochutnávání a degustování v předsálí. 

A takto se to opakuje vlastně až do večera. Po GUIDOVI své umění představil ISTVAN PESTI - restaurace Platan Gourmet, následuje kulinářský a tentokrát i dost vtipný koncert OLLIEHO SCHUILINGA - restaurace Kasteel Heemstede. To už máme ale opravdu ze všech těch vůní a skvělých jídel dost hlad. O naší spokojenost se postará obědem jako od michelina Národní tým kuchařů. Ano, tak jako má Česká republika Národní tým hokejistů, fotbalistů má i Národní tým kuchařů. 

Odpolední program zahájí HANS NEUNER - restaurace OCEÁN, následuje VIKI GEUNES - restaurace ZILTE a závěr patří jediné ženě JULII KOMP - restaurace Sahila.

O každém šéfkuchaři či šéfkuchařce a o tom, co předvedli na podiu bychom mohli napsat nekonečně superlativů. Jejich menu bylo dokonalé ve všech směrech a je opravdovým zážitkem sledovat takto špičkové odborníky při práci. Pro lidi, jako jsme my, kteří milují gastronomii je to stejný zážitek, jako když přijedou do České republiky koncertovat Rolling Stones.

Já jsem se ale zamyslela nad tím, co mají tito v gastronomii velmi úspěšní lidé společného. Protože ta energie, kterou nám předali svým vystoupením byla obrovská. Za mě je to jednoznačně jejich přístup k práci a jasná vize toho, co chtějí. Jejich práce je jejich život. Neberou to však jako oběť. Milují to a když děláte to, co milujete, je to životní radost. 

Nenechte si ujít 10. jubilejní ročník Smyposium Culinary 2024. Jakmile bude vypsán datum najdete ho zde. Můžete dění sledovat i na sociálních sítích Instagram a Facebook

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také