Lanýže, neboli démanty kuchyně, jsou vzácný druh houby, který umí povznést pokrmy do nadpozemských výšin. A kromě skvělé chuti mají také afrodiziakální účinky. Víme, kam na ně!
Lanýže se obvykle sbírají v Itálii nebo Francii, a tak není divu, že právě s jídly z těchto gurmánských kuchyní se nejlépe snoubí. Lanýže se mohou na pokrm nastrouhat jako pomyslná třešnička na dortu, setkáte se ale také s lanýžovým olejem, lanýžovou emulzí nebo lanýžovým demi-glace.
Aktuálně si lanýžové pokrmy, konkrétně z bílých lanýžů, můžete vychutnat na Praze 6 v Chorvatském Mlýně nebo v italské restauraci Festina Lente, kde vaří šéfkuchaři na slovo vzatí a vy na tento zážitek budete ještě dlouho vzpomínat.
Praha lanýžová, tak se jmenuje aktuální akce Restaurace Obecní dům, která se koná 18. -24. 11. 2024. A co bude na menu?
- Lanýžové máslo, Lanýžová Foccacia
- Mušle sv. Jakuba, jablečný džus, slanina, lanýžovo tapiokový chips, ředkvičky, lanýžový dip 520 Kč
- Hříbkový krém se strouhaným lanýžem, krutony 185 Kč
- Hovězí steak Rossini, foie gras, lanýžové pyré, divoká brokolice, lanýžová pěna, silné glazé 850 Kč
Lanýžové menu si ve středu 20. listopadu 2024 můžete vychutnat i v BRICK'S RESTAURANT, který vás zve na exkluzivní degustační večer, kde se lanýže stanou hlavní hvězdou každého chodu. Menu zahrnuje rafinované pokrmy, jako je tartar z mléčného telecího s ricottou a lanýžovými perličkami, pošírované vejce s holandskou omáčkou a bílým lanýžem, halibut na fenyklovém salátu či čokoládová tartaletka Valrhona Manjari s lanýžovou zmrzlinou. Každý chod je doplněn pečlivě vybranými víny z oblasti Médoc v Bordeaux.