Co vše je třeba pro catering na firemní večírek?
Kvalitní suroviny, prémiové alkoholické i nealkoholické nápoje, skvělí kuchaři, baristé a barmani. Máte veškeré předpoklady vyšvihnout špičkový catering. Zároveň ale také spoustu příležitostí, kdy se může něco pokazit. Zatímco v domovském podniku jakoukoli pohromu snadno odvrátíte, na eventech to tak snadné není. Musíte proto promyslet celou řadu věcí dopředu, abyste na nic nezapomněli. A to nejen co se samotné přípravy občerstvení týče, ale také všech zdánlivě nepodstatných detailů kolem.
Sepsali jsme pro vás příklady spotřebních materiálů, které možná nezastávají první příčky vašeho nákupního seznamu, ale určitě byste na ně v průběhu plánování akce neměli zapomínat.
Papírové ubrousky
Papírové ubrousky jsou nezbytností všude tam, kde se podává jídlo a pití. Jako podklad pod skleničku, místo talířku na kanapku a samozřejmě na otření úst či odstranění drobných nečistot. Vybírat lze z několika velikostí, přičemž standardní ubrousky měří 24 x 24 centimetrů. Kromě klasických bílých jsou dnes k dostání také černé či různě barevné. Můžete se tak přizpůsobit výzdobě akce.
Jednorázové nádobí a příbory
Sklo a porcelán rozhodně doprovodí nápoje i jídlo daleko lépe než jednorázové nádobí. Ovšem ne vždy je možné servírovat pokrmy jako v restauraci. Důvodem může být absence zázemí, kde by bylo špinavé nádobí možné uskladnit a odmýt, ale také prosté zjednodušení práce. S jednorázovými příbory, talíři a kelímky nemusíte nic dalšího řešit. Současnou palčivou otázkou je samozřejmě udržitelnost a ekologie. Plasty se lidstvo již snaží maximálně omezit, stejně tak se ukázalo, že ani bioplasty nejsou nejvhodnější náhradou. Nejčastěji proto narazíte na dřevěné příbory a papírové kelímky a misky.
Slámky pro míchané drinky
Pokud vám situace nedovoluje servírovat nápoje ve sklence, ale pouze v lahvičkách či plechovkách (týká se i čím dál oblíbenějších RTD koktejlů), pak byste hostům měli dopřát komfort v podobě slámky. Stejně jako v předchozím případě je plast s ohledem na naši planetu nežádoucí. Skleněné či kovové alternativy v tomto případě také nepřichází v úvahu, jelikož by rozpočet na catering neúměrně navýšily. Řešením jsou tedy papírová brčka, která lze pořídit v mnoha barevných variantách.
Rozlišovací a svítící náramky
Připravujete večírek pro stovky lidí, ale pouze vybraná část hostů bude mít možnost využít pohoštění na účet klienta. Od ostatních se očekává, že za občerstvení zaplatí. Jenže jak je rozlišit? Koho zkasírovat, komu s úsměvem naservírovat jídlo a komu k tomu navíc ještě nalít panáka? Řešením mohou být různobarevné rozlišovací pásky nebo dokonce svítící náramky, které vám pomohou hosta identifikovat už zdálky. Díky tomu ho můžete například rovnou poslat do příslušné fronty, kde se vyhne zbytečnému čekání.
Pytle na odpadky
Každá party jednou končí. Pro vás tím však začíná práce nanovo. Je třeba všechno sklidit, uvést prostor do původního stavu a zlikvidovat odpadky. Pevné, velkoobjemové odpadkové pytle s kapacitou až 240 litrů se v tuto chvíli stávají vaším nejlepším kamarádem. Spolu ten úklid hravě zvládnete.
Kde uspořádat nejlepší firemní večírek? Přečtěte si tipy.
Jana Nová, redaktorka, info@prazskejrej.cz