Inspirujte se v celoročním seriálu #tourgastro do jakého podniku v Praze zajít, kde mají nejlepší pečené koleno, kam na snídani a proč hambáč začíná válcovat Čechy milovaný smažák.
#tourgastro 2 patří Pivovaru Hostivar H2, Restauraci U Veverky a podniku The PUB Praha 13.
Začít den v pivovaru je sen. Začít den v Pivovaru Hostivar H2 je sen na druhou. A ten jsme si dopřály.
Pivovar Hostivar H2 - míchaná snídaně (na lístku ji nenajdete, ale můžete o ni požádat obsluhu)
‚‚Krásné ráno, dámy." přivítal nás spolumajitel Milan.
‚‚Milane, než si vybereme něco z vaší lákavé nabídky, musím se vás na něco zeptat. Spojení pivovaru a pekárny je poměrně neobvyklý koncept. To jste takto měli vymyšlené od začátku, nebo to vzniklo postupem času?"
‚‚S tím jsme pivovar stavěli, stejně tak i s drive-in, který funguje dobře po celý rok, ale letos v březnu jsme se doslova nezastavili. Tvořily se kolony od kruháče ke kruháči a my jsme jeli na 120%."
‚‚Teď už to tady tak nevypadá. Obsazenost řekla bych normální."
‚‚Hodně nám chybí stoly, které jsme museli dát kvuli rozestupům pryč a také nás do určité míry omezuje otevírací doba do 23:00. Ale jsme pozitivní a věříme, že se brzo vše vrátí do normálu."
‚‚Vrátí, tady jsem si jistá."
Naše objednávka zněla:
- Celozrnný toust z jejich pekárny s tuňákem, vařeným vejcem, rajčetem, salátem, medovo-hořčičným dresinkem.
- Míchaná snídaně. Na lístku ji nenajdete, ale když o ni požádáte obsluhu, rádi vám ji připraví.
Kávička samozřejmě nemohla chybět. Jak už můžete vědět z ranního livestreamu, Romana toho moc nenaspala, takže espresso bez mléka, bez cukru, prostě jen tak, byla povinnost.
Pivovar Hostivar H2 - Celozrnný toust z naší pekárny s tuňákem, vařeným vejcem, rajčetem, salátem, medovo-hořčičným dresinkem
Nedalo mi to a drive-in jsem si musela vyzkoušet na vlastní auto. Takže spojka, jednička, přidat plyn a jdeme na to. Chcete vědět, jak to probíhalo?
Podívejte se na video z livestreamu.
Pivovar Hostivar H2 - drive-in
Není nad to, si to skvěle naplánovat, a tak přejíždíme přes celou Prahu, abychom se podívali pod pokličku Restauraci u Veverky. Teda spíš pod poklici, ale hezky pěkně po pořádku.
Po tom, co vejdeme dovnitř, Lucka to zabije hláškou: ‚‚ Jéé, tady to znám, tady jsme byli, tady jsme se ožr..." ‚‚ No, dobrý, dobrý Lucinko, je 10:00 dopoledne, řekneš nám to jindy. "
Restaurace U Veverky je klasická řekla bych pivnice, nasáklá energií štamgastů, kteří sem chodí mnoho let, do lístku se ani nedívají, protože už vědí, co si dají.
Restaurace U Veverky, nají se zde i vegetariáni - v polední nabídce byl zapečený lilek s kozím sýrem a bramborovými chipsy
My jsme se do lístku podívaly. Je libo tankový Pilsner Urquell, svíčkovou, guláš, hromadu řízků, nebo jen nějakou chuťovku k pivu? Račte si vybrat, jídelní lístek je skutečně bohatý a léty prověřený.
Než jsme se dostaly k samotné objednávce, mluvili jsme víc jak hodinu s šéfkuchařem a spolumajitelem podniku. To je vám taková krása, když vidíte v očích to zaujetí a nadšení pro vaření. Ondřej o tom mluví tak, že dostanete hlad. Celý rozhovor vám přineseme v samostatné reportáži, tady na to mám fakt málo prostoru.
Kdybych měla jmenovat jednu věc, proč sem zajít, je to jednoznačně kvalita jídel, velikost porcí, ta mě až zaskočila a pivo. Moment, řikala jsem jednu? To se nedá!
Restaurace u Veverky, polední nabídka
Máme před sebou poslední zastávku, ale něco mi říká, že zde se zdržíme. The PUB Praha 13 v Nových Butovicích znám o něco více, než podniky předešlé. Když tady před 5 lety začínali, pomáhali jsme jim s naší agenturou Rej-dění s.r.o. s marketingem a je to prostě srdcovka.
Jako halooo, jak to udělali? Vejdeme dovniř a vidím stále stejné tváře. To tedy zvykem nebývá. Ahoj, ahoj, ahoj....
I když jsou tady na tom kapacitně dobře, 2 zahrádky i interiér nabízí komfortní místa k posezení, v pravé poledne tady je rušno. Je ale vidět, že tady už si to sedlo, pravá ruka ví, co dělá levá a nám tak nebrání nic v tom vybrat si ze stálého jídelního lístku.
Držíme se zpátky a vybíráme hambáč. Ten jsme dnes neměly a potřebujeme další kousek do našeho žebříčku.
‚‚No tak to ne!" ‚‚To byste nás urazily. Ještě musíte určitě ochutnat minimálně žebra a koleno a křídla. A pivo."
Takový úsměv vykouzlí jen málo věcí, například perfektní jídlo. The PUB Praha 13.
‚‚Když jinak nedáte, tak to my rády ochutnáme. Bikiny právě udělaly pápá."
Koleno bylo křupavé na povrchu a šťavnaté uvnitř, s pivem z tanku vražedná kombinace. Pokud v kanceláři nemáte postýlku, kde si po "o" můžete dát dvacet, nedoporučuju dávat si ho k obědu.
První zakousnutí do Elvis hamburgeru vám do pusy vstříkne symfonii chutí, kdy si musíte dát ještě, ještě a ještě, dokud ho nezdoláte celý. Elvis z The PUB Praha 13 atakuje přední příčky našeho burgerbarometru.
Elvis Burger - mleté hovězí maso v jejich sezamové housce se sýrem cheddar, grilovanou slaninou, sázeným vejcem, červenou cibulí, rajčaty, nakládanou okurkou, ledovým salátem a křenovou majonézou, hranolky
A jak chutnala žebra a křídla? Nevím. Soudě dle toho, že doma zmizela dříve, než jsem dopsala tuto reportáž, zřejmě byla famózní. Postaraly se o ně děti Nicol (13) a Bruno (12).
Otázka závěrem. Víte proč hambáč pomalu vystrkuje oblíbený smažák? Napište mi. radkavokurkova@prazskejrej.cz.
Brzo na čtenou.
Vaše Radka
šéfredaktorka