Celoroční seriál #tourgastro se nám pěkně rozjíždí a já vás mohu přivítat už u 4. dílu. Tentokrát vás s holkami Romanou (foto) a Luckou (dobro) zavedeme do Restaurace U Šemíka s tajnou zahradou, Olivova pivovaru s pivními lázněmi i hotelem, podniku Il Giardino Toscano s nejkrásnějším výhledem v Praze a Pivovaru Spojovna s letním kinem.
Protože je reportáž dnes opravdu dlouhá, připravila jsem vám rozcestník, přes který se prokliknete na jednotlivé podniky.
Přejít na Restaurace u Šemíka l Olivův pivovar l Il Giardino Toscano l Pivovar Spojovna
Venku krásných 31°C a tak ať chci nebo ne, zapínám v autě klimatizaci. Vyrážíme směr Vyšehrad do Restaurace u Šemíka. Zaparkovat se nám podařilo v pohodě přímo u restaurace. Dojet sem jde ale i tramvají, restaurace je nedaleko Náplavky.
Po vstupu nás přivítal členitý prostor a hlavně příjemný chládek, který je daný umístěním a stavbou restaurace, klimatizace tady není potřeba.
Když projdete po schodech nahoru, vyjdete na druhé straně restaurace, kde je rozlehlá zahrádka se samostatným barem. Nese tajemné jméno Tajná zahrada a přijít sem můžete i z druhé strany z Vyšehradu. Na čepu je Plzeň a Ferdinad, gril a letní drinky jsou samozřejmostí.
Vždy ráda vidím, když je podnik dlouhou dobu v rukách stejné osoby. Restaurace U Šemíka má svého stejného pána už 31 let. S vedením pomáhá i syn majitele, který do podniku přinesl svěží vítr. Který podnik se tímto může pochlubit? Rodinná domácí atmosféra je tu doslova nasáklá ve zdech.
Filip Michek, provozní manager restaurace
‚‚Tak co holky, něco ochutnáme ne?"
Dáme na doporučení a zkoušíme specialitu podniku - kynutý knedlík plněný hovězím masem s hříbkovou omáčkou a vepřovou panenku s omáčkou pepřovou s bramborovým hřebínkem. Na zapití čepovanou Plzeň i Ferdinanda.
Kynutý plněný knedlík si vyrábí sami, je lehký jak vánek a kuchař získává bod i za dobře vychucenou omáčku. Líbí se mi tento neotřelý přístup k tradiční kuchyni. Takto připravený knedlík podávají například i se svíčkovou omáčkou.
Pepřová omáčka podávaná k vepřové panence měla spousty kuliček pepře, což já miluji. Tu smršť chutí, která se vám rozstříkne do pusy, když pepř rozkousnete. Mňam. To bych mohla jíst stále. Talíře zůstaly prázdné. Posíláme poděkování do kuchyně.
Přejít na Restaurace u Šemíka l Olivův pivovar l Il Giardino Toscano l Pivovar Spojovna
Hned za hranicí Prahy jsou Dolní Břežany, kam vedou naše další kroky. Vítá nás, za stále krásného počasí, Olivův pivovar. Parkování je k dispozici opět přímo před pivovarem, a to i pro kola. Cyklisti si to tu mimochodem dost oblíbili a není se čemu divit.
Součástí pivovaru je moderní restaurace, pivní lázně i hotel. Ideální kombinace pro firemní akci, rodinný víkend, nebo svatební veselí. Případně, když se vaše ‚‚jdu na jedno" protáhne, bude kde složit hlavu. Tedy pokud bude zrovna volno.
V pivovaru jsme vám udělali i livestream, koukněte na videa. Jen nás trošku zlobilo připojení, nebo, že by v O2 neměli rádi pivo? Omluvte tedy prosím kvalitu.
Možná byste čekali, že si v pivovaru dáme pečené vepřové koleno a podobná tradiční jídla k pivu, ale chyba lávky, přátelé. Jídelní lístek zde mají poskládaný možná trošku překvapivě, ale když se nad tím zamyslím, k modernímu zařízení interiéru, servisu i celkové atmosféře skvěle ladí.
Najdete v něm například hosin bůček, batátové kari, ale i vepřová žebírka či tatarský biftek. My ochutnali lososa s teriyaky omáčkou, sezamovým olejem a restovanou zeleninou. Každý víkend šéfkuchař Petr vytáhne gril a připravuje pro vás delikatesy na grilu.
Na rozhovor s Petrem koukněte zde.
Z naší návštěvy mi utkvěla v hlavě jedna věta přímo od pana Olivy. ‚‚Důležité pro mě je, že lidé náš pivovar poznali, dali mu šanci, naučili se sem chodit a vrací se k nám." Jo a v ruce mi utkvěla taška plná piv. Přece nepojedeme z pivovaru s prázdnou. Děkujeme.
O tom, že Olivův pivovar svá piva vozí až do Japonska, jak se jim to povedlo, jaké byly začátky, čím byl dříve majitel pan Oliva a co plány do budoucna vám přinesu v rozhovoru někdy příště. To je povídání na hodně dlouho.
Mimochodem, do Olivova pivovaru vám jede autobus z Budějovické, nebo vlak z Hlavního nádraží. Cesta trvá cca 30 minut. Vyměňte domácí nudu za krásně strávený den či celý víkend v Olivově pivovaru. Stojí to za to.
Přejít naRestaurace u Šemíka l Olivův pivovar l Il Giardino Toscano l Pivovar Spojovna
Restauraci Il Giardino Toscano na Praze 5 jsme si nechali jako překvapení dne. Dopředu jsme ji na našich sítích neavizovali, vsadili jsme na wow efekt, který jsme vám zařídili dalším livestreamem. Už jen cesta do restaurace je totiž zážitkem. Jede se do ní lanovkou, ze které uvidíte celou Prahu jako na dlani.
Koukněte na video zde.
Po vystoupení projdete přes malou recepci a už jste v restauraci, pokud přeje počasí, můžete se posadit na terase. Do restaurace se dá dostat samozřejmě i procházkou přes park, která trvá přibližně 10 minut, ale ať už cestu do restaurace nebo z ní byste určitě měli absolvovat lanovkou, která je pro hosty podniku Il Giardino Toscano zdarma.
Wow efekt jsme při naší návštěvě zažili ještě několikrát. Asi ten největší byl po nahlédnutí do jídelního lístku a na ceny. Ceny zde šly rapidně dolů a teď je nejlepší příležitost toho využít na maximum. Kuchyně je zde vyhlášená svou kvalitou, fresh surovinami a směřuje do Itálie. Dostanete super kvalitu v krásném prostředí se zkušenými číšníky, kteří se postarají o vaši spokojenost. Můžete přijít s rodinou, přítelkyní či na obchodní schůzku,
My jsme ochutnaly steak z hovězí svíčkové, krevetový špíz a domácí špagety s domácím pestem a sušenými rajčaty.
Těžko se hledá něco, co bych vytkla. Jedna věc mně osobně byla moc líto. Pamatuji si, že před pandemií, když jsem přišla do haly hotelu, ze kterého se jede lanovkou, byl plný hostů, na recepci byl personál v plném počtu a hala doslova pulsovala. Teď, bez hotelových hostů, konferencí, poslíčků, osazenstva lobby baru tato atmosféra chybí. A moc, opravdu moc si přeji, aby se rychle vrátila.
Nesmím zapomenout pozvat vás na pravidelné brunche, které zde pořádají. 8. srpna se můžete těšit na BBQ prázdninový brunch.
Pokud v nejbližší době plánujete společenskou událost, oslavu, firemní akci, křest, rozlučku se svobodou, máme pro vás tip. V horním patře tohoto podniku je prostor, který může být jen váš. I zde platí informace o cenách, kterou jsem psala výše. Neváhejte, termíny se plní rychle.
Přejít na Restaurace u Šemíka l Olivův pivovar l Il Giardino Toscano l Pivovar Spojovna
Ne nadarmo jsme si nechaly Pivovar Spojovna jako poslední podnik naší #tourgastro . Jednak jsem věděla, že tam bude letní kino, druhak jsem tušila, že ve Spojovně se zdržíme.
A taky, že jo.
Přijely jsme kolem 20. hodiny, ve Spojovně už to žilo, bylo plno. Na travnaté, rozlehlé zahradě bylo plátno, kde běžel film Eric Clapton: Life in 12 Bars. Když jsme stály v podniku, říkaly jsme si, že venku nemůžou ten film slyšet. My totiž neslyšely film, ale jen tradiční hukot plného podniku. Vyjdeme ven a jako mávnutím kouzelného proutku slyšíme film a neslyšíme hukot z restaurace. Haha asi tři blondýny, nebo co. Prostě to tu mají dobře ozvučené a nikdo neruší nikoho.
Usadily jsme se venku, na zapůjčených lehátkách, které jsou k dispozici zdarma. Název Spojovna zde dostává nový rozměr. Na trávě běhají malý caparti, vedle sedí pán, narozený stejně jako Eric Clapton, opodál dva mlaďoši, co si mačkají palce a i nějaký ten pejsek, který sem vzal páníčka na čepovaný, tu byl.
‚‚Holky, já nevim jak vy, ale já máááám žízeň. Jdeme na pivo."
Každá si objednáme jiné, ať můžeme ochutnávat.
Libušský Letňák 9 ALE
Chodovský Kravaťák 12 Weissbier
Šeberovský Fešák 14 STOUT
Kravaťáka a Fešáka nám naservírovali s čokoládou, stejně jako znáte například z rumu Diplomatico. Tato čokoláda je ale slaná. Správná konzumace je tak, že ukousnete čokoládu, rozkousáte, polknete a následně zapijete pivem. Rády jsme se něco přiučily a i samozřejmě ochutnaly.
Kdyby vás přepadl během večera hlad, a že se to u piva stává, z jídelního lístku si určitě vyberete. Začíná malými jídly k pivu, přes klasiku jakou je guláš, žebra, tatarák, až po stařený steak Tomahawk.
Když jsme v pivovaru, nedá nám to a musíme se do něj jít podívat. Provede nás pan Šlauf, který to tu má pod palcem. Sice jsme ho vytáhly od sledování filmu, ale snad nám to odpustí. Dozvídáme se, že prostoru tu moc není, a tak lahvování i lepení etiket probíhá ručně. V době uzavření tak lepil etikety každý, kdo měl zrovna volné ruce, aby se stihla uspokojit zvýšená poptávka.
Jaroslav Šlauf, spolumajitel Pivovaru Spojovna
I my jsme si odnesly, jako dárek, tašku plnou piv. Až doma koukám, že obsah lahve je 0,6l. Děkujeme. Mimochodem, je to krásný dárek, který můžete zakoupit přímo v pivovaru.
Závěrečné info. Vstupné do letního kina se neplatí, do restaurace doporučujeme udělat si rezervaci.
Program kina zde.
Brzo na čtenou.
Vaše Radka.
šéfredaktorka