Někde už se zahrádky otevřely, někde stále mají jen výdejní okno a někde čekají na 25.5., jako na smilování. V naší #tourvydejniokna vám přinášíme reportáže, fotky, informace z těchto míst, abyste si mohli vybrat to svoje, kam si zajdete na jedno čepovaný, nejlepší hambáč, nebo pro čerstvý pecen chleba.
#tourvydejniokna 4 patřila těmto podnikům
Hliněná Bašta, Restaurace Sklep, Bistro Etapa a Divadelní kavárna studio DVA
Odstartovaly jsme v klasické sestavě Radka (já), Romana (foto), Lucka (dobro). Mám, ale takové tušení, že dlouho nám tato sestava nevydrží, v redakci už znějí hlasy, že by jako taky chtěli jet na takovou #tourvydejniokna. Popravdě, nedívím se jim. Je to ta nejhezčí část naší práce a jsem ráda, že nás napadlo ji uspořádat. Ale pojďme k navštíveným podnikům.
Restaurace Sklep na pražském Žižkově je už mnoho let vedena jedním majitelem, Michalem. K situaci kovidové se postavili čelem a začali podnik rekonstruovat. Při naší návštěvě jsme měly možnost nakouknout dovnitř a máte se na co těšit. Jen si řikáme, jestli oni to do toho 25.5. stihnou. To se dozvíte na jejich sociálních sítích.
Než plně otevřou, je v provozu výdejní okénko od pondělí do pátku do 15:00. My přijeli ve 13:07 a byli jsme třetí v pořadí.
Čím bychom tak mohly začít den. Štěpánská, zvěřina, Caesar, řízek...Ha, řízek s kaší jsme ještě neměly. Je to klasika, která vždy potěší a málokdy zklame.
‚‚Tak tedy, dobrý den, můžeme si u vás dát ten řízek s kaší a pivo?"
‚‚Můžete."
‚‚A kafe."
‚‚Jasně, taky můžete."
‚‚Jo a ještě, ještě, ještěéé......už nic, to my vás jen tak zkoušíme."
Nooo, dneska nám ty vtipy zase jdou, jen co je pravda.
řízek s kaší v Restauraci Sklep
Pivo jsme dostaly hned, na řízek jsme počkaly, jestli pár minut, které jsme využily k rozhovoru s provozním Honzou.
Zásadní, co v něm zaznělo je:
- rozvozy mají vlastní, nebo přes damejidlo (dovezou i čepované pivo či kofolu)
- 11.5. zahrádku neotevírají, je ještě v rekonstrukci, otevřou až 25.5.
- můžete využít i ubytování, které mají v apartmánech a v hostelu nad restaurací, snídaně podávají i pro neubytované hosty, cena 130 Kč
- pro firemní akce a rodinné oslavy je možné využít spodní prostor podniku, výhodou je soukromí a pivobar se 7 kohouty
Radka, řízek pivo
Ze Žižkova je to kousek do Karlína. Bistro Etapa je tak naší další zastávkou.
Podnik, který otevřel v lednu, od prvního dne měl plno, vše vypadalo zalité sluncem, jenže pak přišel březen a nutnost podnik zavřít. Nebyli by to ale Petr s Gábinou, kdyby na situaci nezareagovali originálně a jejich stylu podobně.
Jako první spustili eshop, pak udělali výdejni budku, kde na vás ve stanovený čas čekala objednávka. Jenže objednávek přibývalo a lidé se u budky začali stejně potkávat, a tak přešli ke klasickému výdejnímu oknu. Nyní už mají otevřenou pilotní verzi zahrádky.
Přes výdejní okno bylo dobře vidět na spoustu dobrot, které toto bistro nabízí, některé, po jejich představení, působily na nás až moc zdravě. Jako například cuketový chlebíček s batátovým krémem. Co nás ale vystřelilo z kecek byl jejich chléb. Až půjdete kolem, kupte si ho i když cena je někde okolo 100 Kč, nebudete litovat.
Jednoho dne nám na Instagramu přistála zpráva, upozorňující na Divadelní kavárnu studio DVA. Trošku nás překvapilo, kdo nám jí poslal. Paní herečka Eva Holubová.
Leží jí na srdci osud tohoto podniku, který je závislý na tom, jestli hraje divadlo. A to teď nehraje.
Komu jinému pomoci, než jim? Nebylo to dlouhé rozhodování. Přidali jsme k nám na web, do gastro mapy a teď se k nim jedeme podívat i s naší #tour.
Divadlení kavárna studio DVA, Václavské náměstí 56, Praha 1.
Čekalo nás velmi milé přivítání. Nejen v podobě usměvavých slečen v okénku, ale potěšila nás i kvalita jídla, smažák v housce tady nečekejte, a top okurková limonáda. Bez okurkové limonády z tohoto podniku neodcházejte. K jídlu jsme si dali rizoto z řepy s kozím sýrem a ořechy. Toto jídlo má velkou nevýhodu. Ať ho nadáte sebelépe, na fotkách mu to moc nesluší. Ovšem stačilo jedno sousto a věděly jsme, že jsme zvolily správně.
Až vás příště vaše plány zavedou na Václavák, dáte si fastfood, nebo raději skvělé jídlo z Divadelní kavárny studio DVA? Nyní už mají v provozu nejen výdejní okno, ale i zahrádku.
Hliněná Bašta je moje srdcovka, a tak teď budu možná trošku neobjektivní. Hynek Vávra (majitel, šéfkuchař a motor celého podniku) patří k těm, kteří mně samotné byli v době vypuknutí pandemie inspirací. Žádný velký brečení, žádné založené ruce v klíně.
Otevřeli výdejní okénko přes terasu, přidali se na Rohlík bistro, začali ve velkém péct jejich chléb, který už je teď vyhlášený široko daleko, ale protože Hynek, Bára (jeho pravá ruka a skorodcera), Andrejka (provozní Hliněné Bašty a hlavně milující manželka Hynka) jsou zvyklí na úplně jiné tempo, padlo rozhodnutí.
Postavíme u restaurace stánek.
Od prvotního nápadu k realizaci uběhlo asi 3,56 minuty. Výsledek je takový, že stánek stojí a všichni se ptají, jak to, že už tu nebyl dávno? Sednul sem jak hořčice na párek.
Když jsme u toho párku, je to jedna ze specialit, kterou ve stánku zavedli. Sjíždějí se na něj lidé z širého okolí.
Pivo čepují z malých pivovarů, hambáč se vám do pusy skoro nevejde, dezerty pečou holky Bára s Andrejkou pěkně po domácku a již zmíněný chleba zde také koupíte. Když hezky poprosíte, podělí se s vámi i o kvásek na jeho přípravu.
Okolí tohoto podniku je jako stvořené pro rodinný výlet, je zde prostorná louka, prolízačky pro děti, potkáte tu nejrůznější zvířátka a i kolo je dobrý nápad. Nechci napovídat, ale dnes má být hezky.
Brzo na čtenou.
Vaše Radka, šéfredaktorka