Dovolená v nedohlednu a vy už si jen matně vzpomínáte, jak skvělé bylo tapas ve Španělsku, kalamáry v Itálii či sklenka vína na pláži? Nesmutněte a pojďte s námi na další #tourvydejniokna.
Tradiční tým, který vás dnešní gastrojízdou provede, Lucka (dobro), Romana (foto), Radka (já), už ani představovat nemusím, ale protože vás čtenářů, každým dílem přibývá nevynechala jsem to ani dnes.
S #tourvydejniokna 11 vás dnes vezmeme do Španělska, Itálie a na Vinohrady.
Španělsko v Praze najdete v restauraci La Boca z Prahy 1 (kousek od Palladia). Z venku nenápadný podnik, uvnitř velké překvapení a po ochutnání delikates už nebudete hledat jinou španělskou restauraci.
Ale hezky popořádku.
Přijely jsme v pravé poledne, mezi dveřmi u výdejního okénka nás vítal pan majitel Václav. Usměvavý, stále plný optimismu a nápadů, jak se postavit k nelehké situaci, do které se podniky v centru Prahy dostaly. Ostatně ho sami poznáte, když si u nich objednáte. Delikatesy svým hostům totiž rozváží sám.
Chloubou tohoto podniku jsou jednoznačně autentické suroviny, které si sami byli vybrat ve Španělsku a pravidelně si tam pro ně jezdí. Ano, správně vás napadá otázka, jak to řeší v covid době. Je to samozřejmě o něco složitější, ale poradili si. Vlastně se vše jen posunulo v čase.
Španělsko = tapas
Nás v nabídce zaujaly tradiční španělské tapas a z polední nabídky vepřová panenka s grilovanou zeleninou a pečenými brambory. Tapas byla skvělá volba. Tác plný kořeněných oliv, plněných papriček, kroket, empanadas byl naprosto vynikající. Ještě dnes, kdy píšu tuto reportáž, se zasním a musím si jít zobnout oliv a dát si doušek suchého červeného vína, plného slunce. Tapas z La Boca jsou skvělou volbou i jako forma občerstvení na porady či školení. Sundáte jen ochranné víko a servírujete. Bonus navíc je, že rozváží po celé Praze a i kousek za. Až se vám zase někdy zasteskne po dovolené, víte, kam zajít.
Že máte raději Itálii? Inu, přání plníme na počkání, nemožné do dvou dnů.
Vítejte v italské restauraci Il Capitano ristorante, která vás vcucne a už nepustí. Nebo alespoň nás tedy vcucla. Když půjdete po Praze 3, Slavíkovou ulicí nedaleko Riegrových sadů, zaslechnete radostnou hudbu a ucítíte skoro přímořskou atmosféru, která vás pohltí.
Za podnikem Il Capitano Ristorante stojí italský majitel, který si celý podnik vybudoval doslova vlastníma rukama. Měly jsme příležitost vidět fotky před a po a co nás napadlo jako první bylo, že musí mít sakra velké svaly, když jsme viděly, jak si tam máknul.
Prozradím vám jedno tajemství, které ale nikde moc neříkejte, protože by pak na nás nezbylo místo. V Il Capitánu mají horní provoz, kde to je skvělé, ale ta největší pecka nastane, když otevřou i druhou část, kam se jde po schodech dolů. Tam se zašijete v pátek a vylezete v pondělí, protože se vám zkrátka nebude chtít domů.
Ale protože toto je #tourvydejniokna, zpět nahoru k výdejnímu okénku. Na jaro si zde pro vás připravili několik novinek, které oceníte. Například nakoupili longboardy a pokud budete vegetit v Riegrových sadech, stačí si objednat na jejich e-shopu a za chvíli máte donášku jídla i drinků až k vaší dece.
Další fajnovkou, kterou vám udělají radost, je krevetový hamburger se sépiovou bulkou, calamari zakápnuté citronem, doporučujeme v kombinaci se sklenkou prosecca. Ochutnaly jsme obojí. Pokud ovšem ryby nejsou vaše sklenka vína, dobře váš šálek čaje, z nabídky italských delikates si vyberete určitě.
Kam vyrazíte raději? Do Itálie, nebo do Španělska?
My vás ale ještě vezmeme na hotovku a pivo do Restaurace U Vodárny. Je to kousek od IL Capitano a pokud jste milovníkem klasiky, jakou je svíčková, guláš či pečená kachna, přibrzděte v Korunní 75. Ceny lidové, na jídlo nečekáte a až otevřou i na koncert sem zajít můžete. Kapely tu hrají prakticky každý den.
Vodárna, jak jí místní říkají, je klasická pivnice, kterých v Praze pomalu ubývá, což můj táta nemile nese. S nostalgií vzpomíná, jak chodili k Loučkům v Michli. Na jakou klasickou pivnici vzpomínáte vy, nebo vaši rodiče? Napište mi na radkavokurkova@prazskejrej.cz
Vaše Radka
šéfredaktorka