Jak chutná víno v závislosti na tvaru sklenice? A jaké jídlo mu dodá ten správný říz? Přesně na tyto otázky odpoví jedinečný Glass tasting & španělský večer, který proběhne 27. března 2025 v Restauraci Na Hlavní 23. Nejprve se ponoříte do světa sklenic Riedel, které mění prožitek z vína, a poté se přesunete k uvolněné atmosféře sdíleného stolování plného autentických španělských specialit. Odborným průvodcem večera bude Ondřej Jansa ze společnosti Advivum, importéra evropských vín a ikonických sklenic Riedel.

Zažijte jedinečný glass tasting
Večer zahájíte unikátní ochutnávkou francouzských vín, která proběhne formou tzv. glass tastingu. Sklenice, ze kterých pijeme, totiž ovlivňují výslednou chuť a vůni nápoje – a kdo jiný by to měl vědět lépe než společnost Riedel, která se výrobě ikonických sklenic věnuje již několik generací.
Tento fascinující experiment povedou odborníci ze společnosti Advivum, předního importéra evropských vín a ikonických sklenic Riedel. Celým večerem vás provede Ondřej Jansa, který vás zasvětí do tajemství vinného světa a ukáže, jak správně degustovat.
Ochutnáte tři skvělá francouzská vína, jejichž charakter vynikne díky precizně vybraným sklenicím:
- Pascal Jolivet, Attitude Sauvignon Blanc 2023 (Loira)
- Domaine Devillard, Bourgogne Pinot Noir Le Renard 2023 (Burgundsko)
- Château Tour de Mirambeau Réserve Bordeaux 2020 (Bordeaux)
Každé víno bude doprovázeno přírodně perlivou vodou Saint Geron, která zajistí dokonalé osvěžení mezi jednotlivými vzorky.
Degustace španělských specialit ve stylu sharing
Jakmile si vychutnáte francouzská vína, přichází na řadu španělská hostina připravená šéfkuchařem Tomášem Syslem. Celá večeře bude servírována populární formou sdílení (sharing), kdy si ke každému páru pokrmů vychutnáte lahodné španělské víno.
Těšit se můžete na kombinace jako například:
- Křupavý toast Air Bread s marinovaným hovězím masem & masová kroketa albondigas s chorizem párované s Alvaro Palacios, Placet Valtemelloso 2020 Priorat.
- Kachní prsa pečená s rozmarýnem & Pintxo foie gras paštika s jablky skvěle doplněné Alvaro Palacios, Pétalos del Bierzo 2022 Galície.
- Tuňák s karamelizovanou šalotkou & krevety s aioli doprovázené elegantním Muga, Flor de Muga Rosado 2022 Rioja.
- Plněné mini kalamáry & chobotnice s uzenou paprikou servírované s Alvaro Palacios, Camins del Priorat 2022.
- Sladká tečka v podobě churros s hořkou čokoládou, crema catalana a fartons s horchata mousse v kombinaci s Valdespino sherry, Oloroso solera 1842.
Každé víno bylo pečlivě vybráno tak, aby podtrhlo chutě jednotlivých pokrmů a vytvořilo dokonalý senzorický zážitek.

Rezervujte si své místo včas
Tento exkluzivní večer nabízí nejen špičková vína a vynikající gastronomii, ale také možnost dozvědět se více o umění degustace a párování vín s jídlem. Cena 2600 Kč na osobu zahrnuje kompletní degustaci pokrmů i vín. Počet míst je omezený, proto doporučujeme rezervaci co nejdříve. V Restauraci Na Hlavní 23 se na vás už těší.