Nový rok nemusí vždy začínat 1. ledna, jak je tomu u nás. V mnohých kulturách se začátek nového roku řídí astronomickými úkazy. Pojďme se podívat na oslavy příchodu nového roku ve střední Asii. A také v jediné íránské restauraci v Česku Aubergine v pražském Karlíně.
Všude tam, kde kulturu ovlivnila dnes již neexistují Perská říše, se nový rok slaví na jarní rovnodennost a říká se mu norúz, nowruz, nebo naurúz, v překladu nový den. A oslavy se podobají spíše našim Velikonocům. A neni divu, oba svátky vycházejí ze stejné pohanské indoevropské tradice.
A jak se tedy slaví? Na tento svátek zdobí stůl "Haft Sín" a pokládají se na něj různé symboly: jablko - symbol krásy, česnek - symbol zdraví, ocet - symbol trpělivosti, koření Sumak - symbol východu slunce, osení a květ hyacintu - symboly jara, pudink z klíčků samanú - symbol síly nebo sendžed (plody divoké olivy) - symbol lásky. Na stole nechybí ani obarvená vajíčka, svíčky jako kousek světla, které se po zimě vrací nebo mince pro přivolání prosperity.
Připravené pokrmy zase odráží probouzení přírody, proto na stolech uvidíte hodně pokrmů zelené barvy. Menu obvykle tvoří:
- "Aš rešte"- kašovitá polévka s luštěninami a nudlemi
- "Kuku sabzí" - placky ze špenátu, bylinek, ořechů a dřišťálových bobulek s vejci
- "Ghorme sabzí" - zelený bylinkový guláš s jehněčím a červenými fazolemi
- jehněčí koleno podávané s koprovou rýží se zelenými boby
- ryba s bylinkovou rýží.
- a mnoho dalšího
Letošní oslavy už jsou za námi, nicméně iránská nebo chcete-li perská kuchyně je úžasná po celý rok. Přijďte se ponořit do chutí střední Asie do karlínské restaurace Aubergine.