Co se děje
Článek

Jak jsme testovaly RAMEN

Jak jsme testovaly Ramen.

Ramen jsme si nevybraly náhodou, tato japonská polévka začíná být čím dál tím víc populární a čím dál více se objevuje nejen ve specializovaných podnicích, ale i v běžných restauracích, které jím zpestřují svou nabídku. Začaly jsme se o něm v redakci často bavit a padla otázka, zda může v Čechách získat stejnou popularitu, jako například polévka Pho Bo. Co je vlastně ta polévka ramen se dočtete zde.

A od otázek a myšlenek u nás není nikdy daleko k činům. Olalá, dobrá zajedeme polévky Ramen otestovat. Sraz v pátek 17.2. ve 13:00 v Karlíně.  V plánu máme návštěvu 5 podniků. Vybíráme z Bao Bao, Jam & Co, Tamarindtree, Engava, Bon fresh Ramen bar, Miska Ramen, Isai Ramen Bar, Takumi Prague, Street Bistro Asia, Sia, Kitchen Ramen Bar, Street Food & Ramen. Degustovat dnes budou 4 Rej DILKY Sára, Lucka, Radka, Káča.  Každá si vybere 1 podnik a jeden si necháme doporučit od lidí pohybujících se v gastronomii minimálně 10 let. 

Kdo vyhrál RAMEN test?

Konečný výběr padl na Jam & Co, Kitchen Ramen Bar, Miska Ramen, Bon fresh Ramen bar a doporučeným podnikem byl Street Food & Ramen.

13:00 odbyla a Sára v Karlíně ještě nebyla. Klasika všech klasik, takže vyrazíme zase pozdě. No co už. Jedeme ji naším Rej bleskem FIATEM 500 naproti, ať tu časovou ztrátu trošku stáhneme. Sára za jízdy naskakuje do auta a hurá na Chodov. 

Po chvilce hledání jsme u klasického asijského bistra v obchodním centru. Takové to výdejní okno, které nemá ani svoje židle, ani servis, a pozor, ani své webové stránky a sociální sítě (nebo se nám je nepodařilo najít?), ale zase rychle dostanete to, co si objednáte.

Vybraly jsme patnácku. Thai Tom Kha Kai Ramen s kuřecím masem. Cena 225 Kč.  V menu je zobrazená ikona červené papričky, což značí, že ramen bude mírně pálivý. Sára řve že pálivé nejí, ale síla většiny rozhodla. To ale ještě Sára a ani my jsme nevěděly, že pálivý ramen ze Street Food & Ramen teda rozhodně není pálivý, ale jako že fakt vůbec. Možná chyba grafika? Ovšem fotka na nabídkovém panelu také neodpovídá tomu, co jsme dostaly, také chyba grafika? To spíš ne.

Jedna miska, 4 lžíce a jdeme ochutnat. Teda nejdřív očichat, prohlédnout, pak ochutnat a zapsat si body do hodnotícího formuláře degustátora. Když si položíme otázku, zda tento ramen stojí za to si sem za ním dojet, odpověď je ne. Když na Chodově budu a dostanu chuť na ramen proč ne, nenadchne, neurazí. Jak dopadl Street food & ramen v našem testu, čtěte zde.

Jam & Co je naší druhou zastávkou. ‚‚Holky, ale když tam přijdeme a objednáme si 4 jednu polévku, to bude trošku divný ne?" ‚‚Bude!" Tak půjdeme jen 2 objednáme ramen a až to přinesou, tak vám napíšeme, ať přijdete. Jak jsme se domluvily, tak první polovina degustačního týmu učinila. Ta druhá to asi nepochopila. Rozuměj, přijdeme v sestavě Káča a Radka do Jam & Co, přijde sympatický číšník s jídelním lístkem a úsměvem. Rovnou hlásíme, že si dáme ramen. ‚‚Jeden ramen na půl a jaký si dáte?" Tan tan Ramen – chilli vepřový bůček, vejce, kimchi, pakchoi, klíčky. Cena 269 Kč.

Sotva číšník předal objednávku do kuchyně rozrazí dveře Lucka se Sárou. Vytřeštíme na ně oči a říkáme: ‚‚Vždyť jsme vám říkaly, že vám napíšeme." ‚‚Jo, ahaa, my myslely, že už." No nic, tak ještě kávu a vodu. Teď už ale opravdu vypadáme, jako kontrola z hygieny. 

Velmi si ceníme, že nám číšník k objednávce ramenu automaticky přinesl 2 misky, 2x příbor, i hůlky. Polévka je totiž dost velká (to platí pro všechna navštívená místa) a asi jsme nebyly jediné, kdo si ji dává na půl. 

Tento ramen na pohled vypadal opravdu krásně, byl z vepřového vývaru a příjemně voněl. Vyzdvihla bych chuť a kvalitu nudlí. Ty byly opravdu dobré. Pokud s polévkou ramen začínáte bude pro vás možná tato chuť i vůně až příliš výrazná. Doporučujeme začít s vývarem například kuřecím, hovězím, nebo zeleninovým. Při degustaci objela miska plná chutí naše degustační kolečko nejméně třikrát. Poděkovaly jsme, zaplatily a vyrážíme na další hádejte co? Ano správně ramen. 

Třetí zastávkou na degustaci ramen je Miska Ramen. Malé bistro na Vinohradech. Bistro je opravdu skromné, odhadem 20 míst. I přes to, že jsme přišly v pátek odpoledne bylo téměř plno.Tedy s námi. Vzduch byl vydýchaný a kuchyň byla cítit. Volba padla na vegan Tan Tan ramen s tofu. Cena 259 Kč.

Čekaly jsme jen chvilku, asi tak dlouhou, že jsme se stihly vyfotit a říct amen, teda ramen. Polévka byla v nepoměru vzhled a chuť. Chutnala velmi dobře, až nadprůměrně. Na pohled to byl takový průměr. Tradičně jsme plnou misku poslaly dokola, abychom každá několikrát ochutnala. Je to takové to místo, kde se nezdržíte příliš dlouho, nic vás tam nedrží. Sníte polévku a mažete dál. Na kávu to není.

Bon fresh Ramen bar pobočka Vinohrady je naše dnešní 4. zastávka. Parkujeme přímo před podnikem, sice modrá, ale víme, že se příliš nezdržíme, tak riskujeme. Jestli přijde pokuta, tak bude kámen, nůžky, papír teď, o to kdo to zaplatí.

Příchod do Bon fresh Ramen baru byl poněkud nedobrý. Projdete chodbou kde jsou bedny s pak choi salátem, který není nijak přikrytý, takže kdokoliv jde do podniku může jej osahat, dotýkat se a prostě tohle nechceš jíst přece. Stejně jako v MIsce Ramen po příchodu nás praští do nosu nevůně. Je to nejspíš bolest těchto malých bister, kde není kvalitní vzduchotechnika a nebo se v dnešní době šetří na energiích? Kdo ví, co ale vím jistě je, že to ovlivňuje celkový dojem z gastro zážitku. Návštěva jakéhokoliv podniku je totiž takové puzzle. Skvělé jídlo nestačí. Začíná to už venku před podnikem. Ale o tom až příště.

Zpět do Bon fresh Ramen baru. Po příchodu nás "nepřivítá obsluha" a dost nepříjemně nás pošle nahoru k velkému stolu. Oproti tomu nás nahoře pak obslouží velmi milý kolega. Z lístku jsme si nemohly chvilku vybrat, zarazily nás kombinace, kdy u kuřecího vývaru je vepřové maso. Navíc pro mě byla nabídka nečitelná, malá písmenka. Ještě, že se mnou byly holky Rej DILKY.

Volba tentokrát padla na Shoyu special. Cena 269 Kč. Bohužel jsme si tady nepochutnaly a téměř celá polévka zůstala nedojedená. Co bylo opravdu špatné bylo maso v polévce. 2 velké (hodně velké) plátky úplně suchého, tvrdého a nevonícího masa. Abychom ho mohly ochutnat vyndaly jsme ho rukama na ubrousek na stole. Talířky, nebo mističky pro rozdělení polévky jsme nedostaly. 

Venku už se šeří a nás čeká poslední ramen dnešního dne. Víc už bychom jich nedaly. Nezdá se to, ale břicha začínáme mít pěkně plná. 

Kitchen Ramen Bare natahuj červené koberce, Rej DILKY už frčí. 

Tak nejen, že červené koberce nebyly (nadsázka), ale i přivítání nebylo příliš přátelské. Vzhledem k tomu, že u vchodu není hosteska, která hosty uvádí po příchodu jsme si šly vybrat stůl, kam se posadíme. To ale nebylo přivítáno s úsměvem. Podnik měl dost rezervací, což jsme samozřejmě viděly na stolech. Po chvilce dohadování, jsme se posadily. Já tedy hned vstala, protože tento podnik je CASH ONLY. Ups, tak jsem mazala vybrat hotovost. Když už jsme tady, přece neodejdeme.

Zvolily jsme Beef shoyu ramen. Cena 359 Kč. Tento ramen získal krásné druhé místo. Krásně voněl i chutnal. Slabinou byla houba, kterou jsme v polévce dostaly celou, nenaporcovanou a po vložení do úst nešla rozkousat. Skončila v kapesníčku a Lucce se z toho zalesklo v očích. Znamením, že polévka bude mít dobré hodnocení je i to, jak každá z nás vyžaduje, aby ji byla miska posunutá. A tady miska po stole jezdila celkem rychle. 

A co o ramen degustaci říká Rej DILKA Káča?

‚‚Japonská polévka ramen pro mě byla velkou neznámou. Přece jen v Japonsku jsem nikdy nebyla a když byla možnost dát si asijskou polévku, vždycky jsem raději sáhla po pho, tom yum nebo tom kha. O téhle japonském jídle jsem věděla, že je to velká polévka vývarového typu s nudlemi, spoustou dalších věci a půlkou vajíčka. Upřímně mě překvapilo, kolik variant ramenů existuje. Kuřecí, hovězí, krevetí, zeleninový, miso, curry a samozřejmě ten nejklasičtější –⁠ vepřový. A my jsme ochutnaly skoro všechny napříč různými podniky, takže se přiznám, že si teď nějakou dobu žádný ramen spíše nedám. Navíc fanouškem vepřového vývaru jsem nikdy nebyla a ani tahle zkušenost to nezmění. Ale na veganský zeleninový ramen z podniku Miska Ramen, který se stal mým chuťovým vítězem, si ráda zase někdy zajdu."

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také