Co se děje
Článek

Jak jsme testovaly žebra

Jak jsme testovaly žebra.

My za to nemůžeme, ale náš Rej DILKOVSKEJ FIAT 500 se začal nervózně pohupovat v Pernerce, co pohupovat, doslova poskakovat. Že prej ho máme vzít na nějakou prýma jízdu. A néé jak Rej DILKA Lucka, která ho bere jen na samé pracovní jízdy. Jako jo, plní plány, ale FIATA to dost nebaví. Prej, teda. Dívíme se, proč FIAT tak výrazně na sebe upozorňuje. No proč asi. Je tu další pátek. A to znamená co? Rej test redakce, přece.

Jaké dáme téma? Tentokrát na přání Rej DILKY Radky - žebra. Kdybychom věděly, jak se budou vztekat na sítích kuli našemu testu žeber v jedné z navštívených provozoven, tak.....hmmmm, tak je uděláme stejně. Test redakce je nezávislý test s velmi přísnými pravidly.

FIATE, otevírej dveře holky Rej DILKY tě vyvezou. Startujeme v pátek 24.2. ve 12:00. Dnes ochutnáme žebra v 6 podnicích. Bejk Buu, Žebírkov, Chapadlo, LapákCobolis, Kolkovna Argentinská.

Oproti RAMEN testu jsme zvolily novou taktiku. Zavoláme předem do restaurace s dotazem, jak dlouho trvá příprava, že si je chceme dát, ale nemáme čas, jestli nám je mohou připravit předem a rovnou objednáme. Honíme čas a tímto ho zkrátíme. Nemusíme čekat na přípravu. Jen na nás teda stále koukají trošku divně. Protože zavolá jedna Rej DILKA objedná žebra předem a jak je donesou na stůl jsou tam rázem čtyři.

Hovor do Bejk Buu nebyl nic moc. Po telefonu trošku nepříjemná obsluha, máme tu teď frmol, žebra 40 minut. Nevadí, ono to do těch Modřan dost trvá. Objednáváme teda žebra, jaká se nezeptají, takže automaticky vepřová a tututu. V Modřanech jsme na čas, do Bejk Buu jde první Káča. Chvíli čeká, mají fakt frmol. To je divné, když je poledne. Ups.

Po vyslechnutí obsluhou, co si přeje, dostane tašku s žebry. ‚‚Já si je chtěla sníst u vás." ‚‚Jeee, pardon." a jde se zjednat náprava. ‚‚Holky pojďte, mám na stole." píše Káča.

Žebra jsou skutečně na stole a můžeme se do nich pustit. Malý pivo je povinnost. Čepují tu produkci Prazdroje a občas doplní nabídku o malý řemeslný pivovar. Žebra v Bejk Buu jsou skvělá a vyhrála celý náš test. Chuťově trošku nasládlá, mají okolo sebe spoustu sosu, oblohy, dipů a ošatku čerstvého chleba. O tajnou recepturu se podělit nechtěli, ale co vím jistě, že tam bylo chilli. A mohlo ho být, pro mě o fous víc.

100g žeber stojí 38,5 Kč (podávají kilovou porci) Z toho kila se hodně nají 2 lidi, ale spíše tři. Poměr cena výkon je tu na skvělé úrovni. Nejlepší bylo pozorovat holky, jak si ten čerstvý chléb namáčejí do sosu, jako doma, když se upeče na sobotní oběd maso.

Na Instagramu jste nám dali tip, že máme navštívit Žebírkov. Když testujeme žebra dává to smysl, tak hurá do Žebírkova. Opět objednáváme dopředu po telefonu. Slečna servírka je o poznání příjemnější. Na vše se vyptá a objednává žebra. Taktika se zdá jako funkční, přijedeme a žebra jsou na stole. Tentokrát jsme vybraly žebra hovězí.

Cena 100g 71,8 Kč, pokud bychom si objednaly 1kg porce je cena 62,9 Kč za 100g. Pro srovnání vepřová žebra při objednání 1kg porce 54,9 Kč za 100g. Naservírovaná je dostáváme na prkénku s malinkatým salátkem. Vše ostatní je za příplatek. Žebra v Žebírkově jsou chuťově velmi dobrá a jdou skvěle od kosti. V celkovém testu získal Žebírkov 4. místo.

Ještě z Žebírkova voláme do restaurace Chapadlo v Nuslích. Slečna na druhé straně drátu je příjemná a sděluje nám, že žebra může objednat až od 14:00, je přibližně 13:50. ‚‚Tak mi je prosím objednejte, jsem na cestě k vám."

První jdu já, Radka. Po vkročení do restaurace přímo proti vstupu zacítíte toalety, holky říkaly, že to necítily, já ano, ale prý mám hrozně citlivý nos. No nevím. Milá servírka se usměje a přijde mě obsloužit ke stolu. ‚‚Já jsem volala o ta žebra." ‚‚Aha, tak je objednáme" Tudmddm. Nevadí, příprava zas tak dlouho netrvala.

Žebra jsou na stole, holky pojďte. Už na pohled je poznat, že to nebude nebe v puse. Přičichnutí to jen utvrdí. V té omáčce je něco umělého. Sára pronese ‚‚Radko, já když vidím váš výraz, tak snad ani nechci ochutnat." ‚‚Ježiš, to je tak vidět?" ‚‚Pardon," snažím se zachránit situaci." Ochutnáme, ale není to dobrý. Je to tedy vlastně hodně špatný. Žebra nejdou od kosti a jsou nedochucená. Možná je to cenou? 37,5 Kč za 100g. Chléb v pohodě, křen už chvíli v kuchyni stál. Neodjíme. Tato restaurace získala šesté, poslední místo našeho testu. O to horší je fakt, že se objevuje v internetovém článku pro cizince s doporučením na skvělá žebra. Sem na žebra milí cizinci i našinci ne.

Restaurace Lapák, nebo také Šlapák, jak kdy a jak kde, už nám chystá žebra a tak FIATE startuj, jedeme. Tentokrát jde první Sára, ať je to férovka. Jako nechce se jí a dost se v autě jejímu opatrnému kroku smějeme. Tak Sáro do toho a půl je hotovo.

Žebra mají zařazená ve specialitách. Porci podávají 500g, kdy cena za 100g je 57,8 Kč. Servírovaná žebra mají černou barvu od Jack Daniel's marinády, podávají je s ošatkou chleba, vejmrdou, hořčicí a pikantní zeleninou. Hurá konečně něco pikantos. Tady nám naskočila přesně věta, neurazí nenadchne. Byla ale sušší a dost slaná. Jasný, víme proč, dejte si další pivo. Lapák získává páté místo v našem testu. Nedojedly jsme.

 

Původně v plánu bylo 5 míst, ale když vedle Lapáku je hned pivovar Cobolis, tak si ho proklepneme a jak jinak, voláme. Milá servírka vezme objednávku a my chvilku počkáme a vyrazíme. ‚‚Dobrý den, my jsme si volaly na ta žebra." Vyděšenější výraz jsme ten den neviděly. ‚‚Ježiš, pardon, promiňte, já, on mi do toho zavolal, promiňte já je hned objednám." Kdybychom to měly na čas, protože nám jede autobus, co se na Ládví běžně děje, jsme bez žeber. Naštěstí jsme naším FIATEM, tak počkáme. Společnost nám krátí skvělá pivka, která v Cobolisu mají.

Už se to nese, na prkénku jsou 2 celkem velké kusy žeber. Co nás zarazilo na první pohled je, jak mi říkáme, seříznutá "rakovina" z části žebra. Přeloženo: kuchař připálil kus žeber, a tak to ořízl. Špatné je, že tuto část při servírování dal nahoru. Když už ji naservíroval, tak bychom ji čekaly dole.

To je z kritiky ale vše. Žebra byla velmi dobrá. Při nadzvednutí kusu žeber kosti samy vypadly. Chuťově výborná. Mně seděla chuť víc, než v Bejk Buu, kde mají žebra nasládlá. V Cobolisu je chuť masitá, příjemně slaná. A protože mizí rychlostí blesku je jasné, že nám chutnají všem. Celkově jsme se v tomto testu hodně shodovaly. Co stojí za vypíchnutí je u nich pečený chléb, ten byl vynikající, dále na prkénku najdete čerstvý zeleninový salátek a omáčky. Cena za 100g 48,5 Kč. Porce je 650g. Druhé místo získali zaslouženě. Nebýt "rakoviny" a zapomenuté objednávky byl by to souboj o první místo.

Uff, jak myslíte, že se cítíme. Ano, správně. Žebra už nechceme ani vidět, ale čeká nás ještě Kolkovna Argentinská. Teda původně jsme volaly do jiných Kolkoven, ale všude měly plno. Objednávka po telefonu proběhla v pořádku. Žebra servírují na prkénku s bylinkovou bagetkou, 2 druhy omáček a ochucený salátek - ceníme. Marináda je lehce pikantní, takovou jsme celý den neochutnaly. Maso jde skvěle od kosti. Porce 800g se do nás už nevejde i když jsou chuťově velmi dobrá. Prosíme o zabalení domů. Doma se po nich jen zaprášilo i to je známka, že do Kolkovny na žebra ano. Kolkovna Argentinská získala krásné 3. místo v našem testu. Cena za 100g je 41,1 Kč.

Závěr dne byl neplánovaný a dost nás v tu chvíli naštval. Teda hlavně Lucku, za neuposlechnutí pokynů policisty dostala 1500 Kč pokutu. A co, že provedla? Ukazoval ji ať jede pryč a ona myslela že ji ukazuje, ať ho objede, tak ho objela a vjela na Václavák, kde právě probíhala demonstrace. Ten zběsilý běh policisty, který viděla v zrcátku už ale na poradě dala se smíchem k dobru.

Lucko, my se na tu pokutu složíme! Přece jen 375 Kč bolí míň, než 1500 Kč.

Dočetli jste až sem? Tak to pro vás máme odměnu. První 3 z vás, kteří nám napíšou na email jsme@rejdilky.cz heslo: Rej DILKY mají od nás poukaz v hodnotě 1000 Kč.

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také