Dlouho se o snídani mluvilo jako o nejdůležitějším jídle, dnes ale některé výživové směry její závažnost vyvrací. Jak to tedy je?
Veškeré debaty stranou, jedno uznat musíme – nastartovat den s kávou a oblíbeným jídlem má rozhodně něco do sebe. A protože občas je fajn k té praxi přidat i trochu teorie, zjistili jsme, jak to se snídaněmi bylo napříč historií a jak se momentálně snídá ve světě.
Ohlédnutí do minulosti
V dávné minulosti snídání nikoho moc nezajímalo. Tak například staří Římané věřili, že nejzdravější je sníst za den jen jedno jídlo. Domorodí Američané naopak jedli v průběhu celého dne a občas si dali několikadenní půst. Američtí kolonisté zase nejdřív několik hodin ráno pracovali a zasloužené jídlo si dali až pak.
Snídaně se uchytily až po stěhování do velkých měst, kdy se plošně zavedla pevná pracovní doba. V Evropě to bylo v průběhu 16. století a na talířích se nejčastěji objevoval chléb, sýr nebo kaše. Běžné byly i zbytky z předchozího dne zapíjené pivem.
Na zdraví se tehdy příliš nedbalo, a tak běžná americká snídaně z poloviny 18. století až nápadně připomínala ostatní jídla, hlavně večeře. Střední a vyšší třída sice občas startovala svůj den s vajíčky, pečivem a lívanci, většinou si ale šmakovala na ústřicích a kuřecích či hovězích steacích. Jejich těla však příliš spokojená nebyla, a proto postupně začaly americkou populaci zužovat chronické zažívací problémy. Přišel čas na snídaňovou revoluci.
Nejdůležitější jídlo nebo jen business?
Lidé začali na doporučení konzumovat více, tehdy nijak průmyslově zpracovaných, obilovin. Brzy tato příležitost zlákala marketingová oddělení některých firem. V roce 1944 vzniklo heslo „Snídaně základ dne“, které sloužilo jako součást kampaně firmy Grape Nuts nabízející snídaňové cereálie. Krátce na to se objevily propagační letáky v obchodech a v reklamách na téma promlouvali experti na zdraví.
V našich končinách byly snídaně až do devadesátých let značně omezené a skládaly se z bílého pečiva s máslem a marmeládou. V lepších dnech stál na stole ještě pribináček.
Po revoluci zažila gastronomie svůj boom. Nabídka se pomalu zvětšovala a lidé měli možnost vycestovat za hranice, kde poznávali mimo jiné i odlišné kuchyně. Začal se propagovat zdravý životní styl a ke snídaním se přidaly jogurty, ovesné vločky a samozřejmě cereálie.
V současnosti vedou rychlosnídaně
Dnešní doba je bez jediné pochyby uspěchaná. Je tedy poměrně časté, že našinci, pokud vůbec snídají, ráno jen tak něco popadnou, aby to snědli při úprku do práce či školy. Rohlík s máslem a marmeládou. Párek s hořčicí. Chléb s taveným sýrem a šunkou. Kelímek jogurtu.
Nutno podotknout, že ve světě nejsme v této neřesti jediní a ony typické národní snídaně, které si za chvíli představíme, rozhodně nejsou na denním pořádku v každé domácnosti.
Naši sousedé se drží ověřených klasik
Na německých stolech byste po ránu nejčastěji, společně s černou kávou, našli müsli s jogurtem, čerstvé pečivo, marmelády, vařená vejce, různé druhy salámů a šunky.
V Polsku by neměla chybět horká ovesná kaše, nebo chléb se šunkou, vejce, polská klobása, bílý polský sýr a rajčata. Objevit se může také pažitka a sardinky.
V Anglii a ve Skotsku zažívají ranní hody
Angličané jsou svými snídaněmi proslulí po celém světě. Vejce dle vaší chuti, fazole v rajčatové omáčce, plátky slaniny, klobása, restované žampiony a rajčata. Toasty s máslem, džemem a black pudding. To mimochodem není žádný sladký dezert, nýbrž párek z vepřové krve, vepřového tuku či hovězího loje a obilovin.
Ve Skotsku si občas dopřávají pořádné hody. Vše začíná jogurtem s müsli a ovocem. Následuje jemná ovesná kaše připravená na másle, mléku a třtinovém cukru, dále toast s máslem, pomerančovým džemem a medem. Kdyby to náhodou nestačilo, přidá se ještě obložený talíř. Na něj patří rajče pečené se sýrem, slanina, bramborový koláček, párek, pečené fazole, dušené houby, vajíčko a black pudding.
V jižní Evropě frčí sladká jídla
Správné francouzské ráno začíná bílou bagetou s máslem a džemem. Jako nápoj se podává džus, čaj, káva, horká čokoláda nebo café au lait. To se v poměru jedna ku jedné připravuje z filtrované kávy a mléka a pije se v klasických bujonových miskách.
Snídaně se tu mohou lišit region od regionu. Například v Alsasku milují kouglof, kynutou bábovku plněnou rozinkami, mandlemi a zdobenou moučkovým cukrem. Na jihu si raději pochutnají na chlebu fougasse, který je plněný olivami a ančovičkami.
Regionální snídaně frčí i v Itálii. Obecně si tu všichni rádi smlsnou na obyčejném, nebo čokoládou plněném croissantu, k němuž upíjí caffè lattè či cappuccino.
Ve Španělsku si po ránu dávají toastový chléb s máslem nebo sladké pečivo společně s čajem či kávou. V Řecku vede silná černá káva se sladkým koláčem, jogurtem a spoustou ovoce.
Na severu milují jogurty
V Norsku servírují sendvič s džemem, sýrem, kousky masa nebo uzeným lososem. Do hrnku nalévají mléko, ovocný džus nebo kávu, čaj pouze výjimečně. U dětí na plné čáře vítězí jogurt s cereáliemi.
Jogurty jsou oblíbené také ve Švédsku, a to i u dospělých. Míchají si do nich především cornflaky. Komu nešmakuje jogurt, zalije si je zakysaným mlékem, nebo si dá tmavý chléb se sýrem, šunkou, pomazánkou či kaviárem, a k tomu přikusuje zeleninu.
Ve Finsku jsou poměrně skromní a ráno zakousnou žitný chléb nebo si dají rýžovou kaši.
Na východě může snídaně připomínat oběd
Do snídaňových misek patří v Rusku kasha, kaše z různých obilovin. Někdy ji nahradí plátek chleba se šunkou nebo sýrem, smažené či vařené vejce, cereálie nebo tvorog, mléčný výrobek podobný cottage sýru. Nezbytností je čaj nebo káva a pomerančový džus.
Na Ukrajině se snídaně nijak neliší od oběda či večeře. Ráno se tak běžně konzumuje jakékoliv vařené jídlo nebo třeba řízky.
Na Blízkém východě je se snídaní spjatý arabský pita chléb, případně vařená vejce, sýr, olivy a fazole. V Turecku milují chléb s medem, bílý sýr, černé olivy, rajčata a sladký černý čaj.
V Asii nevymýšlí na snídaně nic speciálního. Pochutnají si na polévce, sushi, nudlích na různý způsob a smažené rýži. Ale třeba v Tibetu ráno servírují pokrm campa, tedy šišky z másla a pražené mouky, který zapíjí čajem s jačím máslem.
Kanadské stoly nabízí nepřeberné kombinace
Na kanadském stole se v brzkých hodinách může objevit třeba vařené vejce, opečený vepřový párek nebo slanina. Výjimkou nejsou ani hranolky, toast, cereálie, horká ovesná kaše, nebo palačinky s javorovým sirupem. Většina Kanaďanů ráno chvátá, a tak si většinou vybírá jen jednu z možností. Milovníci jídla se však nebojí nandat si na talíř nejrůznější kombinace.
Američané se rádi inspirují anglickou snídaní, nebo si připravují lívance s ovocnou oblohou. K pití se podává pomerančový džus, ovocné šťávy, mléko, káva nebo čaj. Stále větším trendem jsou snídaňové polotovary. Stojí za tím hektická rána, během kterých rodiče svým dětem ohřejí v mikrovlnce speciality jako mražené palačinky nebo vafle.
Mexičané svůj den nejlépe odstartují s horkým nápojem, chlebem či jiným pečivem, vajíčky, kouskem masa, fazolemi, tortillou a ovocem.
Na tortillách si pochutnávají také v jižní Americe. Střídají je s pšeničným chlebem, topinkou s kouskem šunky nebo sýrem tostadas, případně se slanými či sladkými koláčky.
Tipy na dobrou snídani:
Bohemia Goose, Vodičkova 20, Praha 1
Adele Restaurant, Náměstí Republiky 6, Praha 1
Kofínno, Radlická 365/154, Praha 5
Le Camille, Štefánikova 316/8, Praha 5
Restaurace Malostranská Beseda, Malostranské náměstí 35/21, Praha 1
Restaurace Talíř, Václavské náměstí 779/16, Praha 1
Bistro Nekázanka 11, Nekázanka 11, Praha 1
Hotel Golf, Plzeňská 103/215c, Praha 5
Festina Lente, Horoměřická 2337/8, Praha 6
Salut Restaurant, Jablonského 639/4, Praha 7
Mama Shelter, Veletržní 20, Praha 7
Al Mulino, Národních hrdinů 2, Praha 9
Pivovar Hostivar, Hornoměcholupská 115, Praha 10
šéfredaktorka Radka Vokurková