Vítejte u 5. dílu celoročního seriálu #tourgastro, který vám představuje gastro podniky v celé jejich kráse. Inspirujte se kam zajít na jídlo, kam na pivo, či víno, jaké mají novinky a na co si dát pozor. NOVINKA na konci reportáže na vás čeká soutěž.
Ve středu 8.7.2020 jsme navštívily podniky Pivo Karlín, Adele restaurant, Výčep Kabelovna a Meat Vandals. Vskutku zajímavě jsme si pátou #tourgastro poskládaly. Každý podnik je úplně jiný a všude jsme se hodně zdržely. Bylo o čem povídat.
Přejít na ADELE Restaurant & Bar l Výčep Kabelovna l Meat Vandals
Pivo Karlín je otevřené od roku 2018, majitelé podniku jsou však zkušení gastronauti, což se na celém konceptu odrazilo. Interiér jasně napovídá o čem tento podnik je. O pivu a masu. Když jsme u masa jídelnímu lístku vévodí maso z plemene Mangalice, Iberico a Landrase. Piva mají vlastní a všechna nefiltrovaná. Hmm začínáme se s Luckou těšit, Romana, naše vege kolegyně a fotografka se potěší později.
Přišly jsme těsně před otevřením, abychom měly čas si podnik v klidu projít a pohovořit s provozním Michalem. V čase obědů je tady totiž celkem rušno, ověřeno na vlastní oběd.
Celý podnik jsem prolítla s mobilem v ruce, koukněte na video z livestreamu.
‚‚Michale, než něco ochutnáme, prozraď nám, co je u vás nového na co se můžeme těšit?"
‚,Koncem února jsme uvedli nové menu, které se nestihlo ani ohřát a přišlo uzavření, takže na to bych vás určitě rád pozval. Zároveň každý týden připravujeme tematická jídla, aktuálně probíhá žebírkový týden. No a do třetice přijďte na naše letní kino. Tuto středu 15.7.2020 budeme pouštět Román pro ženy. Vstupné se neplatí."
Hmm, ve středu přijdeme z práce domů zřejmě o něco později, Pivo Karlín nás vcucne. Paní Stašovou s panem Vašutem si nemůžeme nechat ujít. Pažoute, ty mi š.....no, však víte jak to pokračuje.
Poprvé si samy nevybíráme z lístku a necháme se překvapit. Přineste nám to, co víte že je skvělé a hosté to tu mají rádi.
Volba padla na
Kotleta s kostí z plemene Mangalice v Pivo Karlín
Fošna z Mangalice, uzená šunka, uherský salám, uzený špek, sušená panenka, cornichonky, cipollini, nakládaný květák
Dále jsme ochutnaly BBQ burger, z předkrmů tenké plátky z kotlety a nechyběla ani sladká tečka - jablečná žemlovka. Fotky najdete ve fotogalerii této reportáže.
Ano, říkáte si správně, jak se to do nich může vejít. No, vejde. Pravda, někdy si odvážíme krabičku. A jak nám v Pivo Karlín chutnalo? Moc. Za mě 10 bodů z 10 získává fošna plná delikates. Odcházely jsme s úsměvy na rtech, které jsou poznávacím znamením i zdejšího personálu. Po klasickém ‚‚já nejsem namalovaná, já nebyl u holiče, Ježiš já se mám taky fotit?" se nám podařila tato milá fotka.
Sedáme do auta, já zase řídím, což už beru jako diskriminaci a tímto vyhlašuji výběrové řízení na řidiče pro #tourgastro. Je tu někdo, kdo nás chce vozit? Pište na radkavokurkova@prazskejrej.cz.
Přejít na Pivo Karlín l Výčep Kabelovna l Meat Vandals
No nic, sedáme do auta a míříme do centra Prahy, tentokrát na náměstí Republiky. Na jedinou celoroční zahrádku, která na náměstí Republiky je. Patří k ADELE Restaurant & Bar a nabízí příjemné posezení u sklenky vína a specialit šéfkuchaře. Na rozmary počasí jsou tu připravení. V létě chladí mlhou, v zimě vyhřívají. Najdete ji naproti Palladiu.
I když nám počasí moc nepřeje, sedáme si venku. Během chvilky nás obslouží milá servírka, nemusíte se bát naškrobeného personálu bez mimiky v obličeji. Tady panuje pohoda.
Jídelní lístek prošel po znovu otevření restaurace zásadní proměnou, nově na něm kromě stálé české klasiky naleznete také sezónní jídla a denní speciality šéfkuchaře. Naše volba padla na pražmu pečenou v peci, jehněčí kotletky a dortík Red Velvet.
Ryba pečená v peci? Jako no nevim, jede mi v hlavě. Ryby mám ráda, ale znám ty z grilu, trouby, pánve. Z pece je to pro mě premiéra.
Moc dobrá premiéra. Ryba dostala trošku jinou chuť, nebyla suchá a chutnala mi. Dala bych si ji zas. Se sklenkou bílého vína ideální kombinace na příjemný večer. Škoda, že se nemůžeme do večera zdržet, tady by se sedělo, jedlo a pozorovalo náměstí.
Taky je to blízko do všech klubů, diskoték a barů. Ale nikomu nechci samozřejmě napovídat.
ADELE Restaurant je součástí Hotelu KINGS COURT, který nabízí krásné prostory pro konference a firemní večírky. A bonus na závěr. Každý den zde podávají snídaně formou bufetu. Udělejte si tak například z nudné týmové porady zábavný a pozitivní start nového dne. Naše redakce tu už má rezervaci.
Přejít na Pivo Karlín l ADELE Restaurant & Bar l Meat Vandals
Nově otevřený Výčep Kabelovna v Holešovicích nás vítá o hodinu dříve, než je otevíračka. Děkujeme.
Tento podnik rozšiřuje pražskou scénu podniků, které čepují pivka z malých pivovarů. Jupí. Tady to mají ale dané ještě trošku jinak. Čepují piva z pražských minipivovarů a víte, proč? Mnohé by napadlo, aby jako byli zajímaví, má to však hlubší význam.
Tři spolumajitelé tohoto podniku se, už když Výčep Kabelovna připravovali, shodli v tom, že jeho provoz musí zanechat co nejmenší stopu ve světě kolem nás. Piva z pražských minipivovarů jsou prostě mnohem lépe dostupná, než například z Krkonoš. Logistiku mají zmáknutou do detailu, když někdo jede kolem pivovaru, musí prostě sud piva vzít, stůj, co stůj. Že všichni mají elektroauta už ani zmiňovat nemusím.
Mě, jako starou pivovarskou holku zajímalo, jak se o piva starají, a kde je mají uskladněná. Mají zachlazený box na 8 sudů ze ktereho vedou cesty k pípě, v ní mají vanu na chlazeni skla pro spodne kvašené ležáky a 200l průtokové chlazeni před pípou. Pravidelná sanitace samozřejmostí.
Když pivo, chtělo by to i něco za zoubek. Myšlení a životní postoje provozovatelů se logicky promítly i do nabídky jídel. Jsou veganská a najdete zde párky, které vám pomalu ugrilují, utopence, chleby s nejrůznějšími pomazánkami, či nugetky. Romana skáče 2 metry vysoko, já tomu dávám šanci. Neochutnáš, nevíš.
Shodly jsme se, že tento podnik má důvodů, proč si ho zařadit do svého gastro deníčku, mnoho. Pro někoho to bude kvalita a výběr piv, třeba pro mě, pro někoho veganské jídlo, jednoznačně pro Romanu, pro někoho koncerty a divadelní představení, která tu pořádají, a proč sem zajdete vy? Dejte mi vědět. Hořím zvědavostí.
Nevím, zda to bylo znamení, či jen náhoda, ale tento podnik se otevřel přesně ve dny, kdy se všechny podniky v celé České republice zavřely. Akorát místo dveří, otevřeli výdejní okno. Kluci, přeji, ať se vám daří a splní se všechny plány, které s podnikem máte. Přijdeme vám to zkontrolovat.
Přejít na Pivo Karlín l Restaurant Adele l Výčep Kabelovna
Z veganského podniku jedeme do ultra masového. K Vandalům do Meat Vandals.
‚‚Jééé, tady je to malý." říkám hned po příchodu. O to více je tady práce zorganizovaná a od vašeho příchodu si do 10 minut pochutnáváte. My jsme se zdržely o něco déle, více jak hodinu. Měly jsme k tomu samozřejmě důvod. V podniku byli oba spolumajitelé, tak jsem je podrobila gastro výslechu.
‚‚Jak se to stane, že 2 vandalové k bistru přijdou?"
‚‚Oba dva máme bohatou praxi ve fine dining restauracích a už těch kostek ve skluzu na nás bylo moc. Zároveň jsme dost cestovali a sbírali inspiraci. No a to už byl jen "kousek" k Meat Vandals."
‚‚Pamatuji si, že jsem vás viděla v Manifestu, tam už nejste?"
‚‚Tam jsme začínali a jsme za to moc rádi. Chtěli jsme se ale posunout dál a kamenná pobočka naše představy splňovala. Jak jste říkala, že to tu máme malé, připravujeme otevření nové větší pobočky v Dlouhé ulici. Když okolnosti a úředníci dají, v srpnu otevíráme.
‚‚Proč bychom k vám měli přijít?"
‚‚Máte rádi maso? Pak přijďte! Bojujeme za kvalitu každý den a s průměrem se nespokojíme. Kvalitní trhaný vepřový a pastrami v top kvalitě, to vše v naší signature soft bulce nebo v briošce vás vystřelí do gastro nebe."
‚‚Kvalitou se dnes ohání kde kdo."
‚‚To ano, ale když vám řeknu, že příprava pastrami trvá několik dní a z 1 kg masa je ve finále 0,5 kg produktu mohlo by to už něco napovědět. Víte co, já vám připravím naše největší pecky a pak řeknete sama."
Hmm to zní, že si věří. To nemůžeme, a vlastně ani nechceme odmítnout.
Hovězí pastrami Vandals a zauzené trhané vepřové v briošce
Čekačka opět jen pár minut. My si s Luckou dělíme pastrami a trhané vepřové, Romana dává aktuální specialitu lanýžové hranolky. Ta porce hovězího masa je neskutečná, skoro je podezřívám, jestli nám nepřipravili nějakou protekční porci. To vlastně jednoduše zjistíte, zajděte na pastrami do Meat Vandals a porovnejte s fotkou od nás.
Něco mi říká, že o Meat Vandals ještě uslyšíme. Během rozhovoru mám pocit, že zaznělo i slovo franchise pobočky.
SOUTĚŽ o poukaz v hodnotě 1000 Kč do Restaurantu ADELE.
Napište nám na email info@prazskejrej.cz, proč zrovna vy byste tento poukaz měli získat? Psát můžete do 31.7.2020.
Výherce oznámíme do 15.8.2020 odpovědí na email a zveřejníme informaci na našem Facebook profilu.