Na úvod se sluší říci, v jaké sestavě jsme desátý díl #tourvydejniokna jely. Opět samé baby, a opět bylo o zábavu postaráno. Radka (řidič) Romana (foto), Lucka (dobrodějka).
Z minulých dílů víte, že Městská Policie Hl. města Prahy nás doprovází skoro na každém kroku a výjimkou nebyla ani tato #tourvydejniokna. Ale k tomu se dostaneme.
První podnik, který jsme vybraly, je Hotel u Prince. Proč? No protože nás zajímalo, jak se s uzavřením provozu a absencí turistů popasovali a jestli se k tomu postavili čelem. Podniky v centru Prahy jsou nyní kapitola sama pro sebe a mnohdy je nám za ně smutno, ale snažíme se jim vždy vlít optimismus do žil.
V Hotelu u Prince to však nebylo moc potřeba. Místo, aby seděli s rukama v klíně, rozhodli se jednat. Mají otevřená 2 výdejní okénka a budují na jaro další, stálé výdejní okno a do něj připravují samé laskominy.
Při našem příchodu se obsluha šibalsky usmívala a povídá: ‚‚Vás tipuji na svařáček, nebo něco ostřejšího, třeba aperol?"
Jak to jako, toooo, tamto, poznal, že to, co voní po víně, si dáme rády? Teda dáme, holky si dají, já ne, já řídím. ‚‚Ale dámy, jen s sebou, ano? Podáváme tady drinky v uzavřených lahvičkách" Aha, dobrá zpráva, dám si taky, na pak.
Mysleli jste si, že z Prahy nadobro zmizel trdelník? Nezmizel, v Hotelu u Prince si jej dáte hned v několika variantách, což nenechalo v klidu naši Lucku. Nejen, že ten jejich musela otestovat, ale hlavně se přátelé vyhecovala a o víkendu je doma napekla. Měly jsme se tak v pondělí v kanceláři ještě o něco lépe, než jindy. Ale řeknu vám tajemství, děsně tajný, který nikde neříkejte jo? Ty od Prince byly o několik fousů lepší.
Plány na jaro se v tomto podniku nesou v duchu zmrzlin, milkshake pro děti s příchutí snickers, unicorn apod. a široké nabídce jídel do ruky, za více než přátelské ceny. Proto, až půjdete Prahou, zastavte se k výdejním oknům Hotelu u Prince.
Švihlý krám se v Praze v Korunní ulici otevřel před nedávnem a už jen pro jeho název jsme jej nemohly nenavštívit.
Jedná se o pivovarský obchod Rodinného pivovaru Švihov, který svou první várku piva uvařil v srpnu 2020 a vy jste jej mohli ochutnat v září. Není nad to, otevírat pivovar, když je po první vlně covidu a blíží se druhá.
Ale zpět ke krámku. Prozradím vám věc, která mě potěšila opravdu moc. Pamatuju si totiž, že jako malá holka jsem tátovi chodila do džbánku pro pivo. Jéééé, to vám bylo tak krásný. A teď to není. Já vím, nesmí dětem prodat alkohol, ale i tak. Tradice chození si pro pivo do džbánku je krásná, a chci aby trvala. A ve Švihlém krámu to chtějí také. Když přijdete, můžete si zde džbánek zapůjčit, odnést si domů zrzky, a pak jej zase nepoškozený vrátit. Mám ale takový pocit, že si ho spíš u nich rovnou koupíte, je totiž krásný.
Pro pivní nadšence tu mají specialitu, pivo Švihadlo, vařené dle receptury, která se využívala jen 50 let v letech 1850-1900. Jak recepturu získali, a jak se poprali s použitím ingrediencí, které jsou nyní přece jen jiné, se dočtete v rozhovoru, který pro vás připravujeme. Ve Švihlém krámku samozřejmě seženete pivo, nejrůznější dárková balení a vše, co sběratelé mají rádi.
Spojení hub a piva je celkem netradiční, ale vlastně nás informace, že na mlátu nově pěstují hlívy a dodávají je odběratelům do 2 hodin od sklizení, ani nepřekvapila. Z majitelů totiž srší optimismus na všechny strany a plány na rozvoj jsou veliké. Držíme palce.
Holky, já nevim jak vy, ale já bych si dala kafe. Tři palce nahoru a je rozhodnuto. Najdeme nějakou kavárnu, kde jsme ještě nebyly. Po chvilce ježdění naším FIATEM 500, který má tak ráda Městská policie Hl. města Prahy, jsme přibrzdily u Baklava coffee. Než se přiřítíme k okénku, nakouknu do emailové schránky a tam pozdrav ze schránky datové od Městské policie. Že jak nám jako odtáhli při minulé #tourvydejniokna auto, že máme zaplatit ještě 400 Kč pokutu. Jakože cožéééé?
No dobře, dám si to kafe dvojitý. Kdybych věděla, co přijde, dám si trojitý.
V Baklava coffee se zastavte, pokud máte rádi přírodu, kvalitní kávu a nějaký ten mlseček za zoubek.
My jsme ochutnaly kokosové latté, flat white cafe, espresso a baklavu. Tipnete si, která si dala jakou kávu? Svoje tipy mi pošlete na radkavokurkova@prazskejrej.cz, kdo to tipne správně, má u mě odměnu.
Napadá vás otázka, proč jsem psala, že se zde máte zastavit, pokud máte rádi přirodu? Protože tady mají snad vše recyklovatelné. Kelímky, ubrousky, tácky, a to vždy ceníme a dáváme bod do plusu.
Závěr dnešní #tourvydejniokna byl o několik dní později, kdy nám do datové schránky, zcela výjimečně, dorazil opět pozdrav od MP Hl. Prahy. Tentokrát pokutička za špatné parkování na Staroměstském náměstí. Kluci, pojďme se nějak domluvit. :)
Vaše Radka
šéfredaktorka