Hamburger buď milujete, nebo ne - nic mezi tím není. Historie slavné masové placičky ale sahá mnoho set let zpátky a o skutečném místě vzniku se vede nespočet diskuzí.
Kam na skvělého burgera? Vyzkoušeli jsme za vás. Zde jsou tipy, kam zajít v Praze, Ostravě, Valašském Meziříčí, Frýdku Mistku, Havířově, Rožnově pod Radhoštěm.
Název pokrmu úzce souvisí s německým městem Hamburg. V okolí tohoto největšího evropského přístavu chovali farmáři hovězí dobytek a jeho maso, proslulé vyjímečnou trvanlivostí i kvalitou, si oblíbili námořníci. Ti pak spolu s přistěhovalci hamburger přepravili do Spojených států. Z důvodu většího pohodlí umístili mleté maso mezi chlebové krajíce, později do rozkrojené housky. Oxfordský slovník pokrm zmiňuje už v roce 1889 , prvenství vzniku však není možné zcela přesně určit. Američané tvrdí, že hamburger vynalezl obchodník, jenž v St. Louis v průběhu všeobecné prodejní výstavy v roce 1904 osmahl mleté maso, protože mu došly klobásky. Maso podával v podobě sendviče vloženého do toastového chleba.
Kam na skvělého burgera? Vyzkoušeli jsme za vás. Zde jsou tipy, kam zajít v Praze, Ostravě, Valašském Meziříčí, Frýdku Mistku, Havířově, Rožnově pod Radhoštěm.
Jedny z prvních zmínek o hamburgeru podle dějepisců pocházejí ze sředověku, od tureckých a mongolských válečníků. Pro lepší stravitelnost si bojovníci kusy masa vkládali pod sedlo, kde při jízdě zkřehlo. Tento způsob oslovil i ruské Tatary, kteří pak s tímto pokrmem seznámili již zmíněný Hamburk.
Fastfoody v Pompejích
Jak ale prokázaly archeologické nálezy, ideu superrychléno stravování najdeme už ve starém Římě, a patrně ještě mnohem hlouběji v dějinách. Vykopávky z Pompejí potvrdili, že místo pro přípravu jídel ve skromnmých domácnostech zpravidla chybělo. Výjimkou byly malé grily, které se využívali k rychlému vaření. Chudí se stravovali zejména na ulicích a někdy si jídlo domesli až domů, protože kuchyně byla privilegiem vyšší společenské třídy. Archeologové se shodují, že se obědy či večeře odehrávaly v pouličních restauracích podobných dnešním fastfoodům. Artefakty dosvědčují, že obchody disponovaly pultem otevřeným na ulici i provizorním posezením. Z přelomu 4. - 5. století pochází kuchařská kniha, jejjíž autorství se připisuje labužníkovi Marcu Gaviovi Apiciovi. Na stránkách dokonce objevíme recept podobný hamburgeru. Pojem rychlé občerstvení, ale znali už v Mezopotámii, kde byly nalezeny budovy s okny směrem do ulice pocházející přibližně z 3. tisíciletí př. n. l., noční konzumace jídla z veřejných jídelen byla běžná i ve starověké Číně.
Kam na skvělého burgera? Vyzkoušeli jsme za vás. Zde jsou tipy, kam zajít v Praze, Ostravě, Valašském Meziříčí, Frýdku Mistku, Havířově, Rožnově pod Radhoštěm.
Současnou podobu zřejmě hamburger získal v roce 1891 údajně díky Oscaru Bilbymu z Oklahomy, kterého napadlo vložit masový plátek do rozpůlené housky. Billy Ingram a Walter Anderson založili první fast food hamburger ve White Castle v Kansasu v roce 1921. MC Donals´s byl otevřen až v roce 1955 a brzy nejúspěšnějšího prodejce hamburgerů přestihl.
Hamburger se šupinkami zlata
V dnešní době najdeme tisíce hamburgerových variant. Vegetariáni místo po hovězím masu logicky sáhnou po placičce z fazolí, plátku červené řepy nebo žampionech. Běžné jsou i drůbeží či rybí variace. Například indická filiálka Mc Donald´s prodává McAloo Tikki Burger se smaženými brambory, hráškem, rajčaty a pikantním kořením. V japonském MOS burgeru zase nabízejí rýžový burger. Nejdražší hamburger na světě prodávají ve Wall Street Burger Shoppu v New Yorku "The Richard Nouveau Burger" obsahuje kromě šupinek zlata japonské hovězí maso, černé lanýře, husí játra fois gras, sýr Gruyére i divoké žampiony. Pořidíte jej za 175 dolarů.
Co jste možná nevěděli
V průběhu první světové války měla americká vláda v plánu přejmenovat hamburgery na takzvané "liberty sandwiches", v překladu něco jako sendviče svobody.
Na ochutnávku největšího hamburgeru na světě přišlo téměř 10 000 lidí. Tento megahamburger připravili v roce 1982 a hmotnost překračovala 1632 kilogramů.
Pokud byste všechny hamburgery snědené jen v USA spojili dohomady, naši Zemi byste dokázali obtočit více než 32 krát.
Kam na skvělého burgera? Vyzkoušeli jsme za vás. Zde jsou tipy, kam zajít v Praze.
Původ hranolků, které k hamburgerům patří takřka neodmyslitelně, nehledejte ve Spojených státech. Není ani francouzský, přestože anglický název je "french frites". Místem jejich původu je Belgie, kde si místní obyvatelé jako přílohu v létě připravovali smažené rybičky, v chladnějších částech roku jim je nahrazovaly právě osmažené kousky brambor.
Mc Donald´s prodá každou vteřinu 75 kusů hamburgerů.
Drive-in přepážky, tedy objednávku z automobilu, znali zákazníci už ve 30,. letech minulého století.
Kam na skvělého Burgera?
Kolkovny Restaurants: Kolkovna Budějovická, Kolkovna Olympia, Kolkovna Dock, Kolkovna Argentinská, Kolkovna Celnice, Kolkovna v Kolkovně