Co se děje
Článek

La Grapperia Dejvice: Itálie, co si na nic nehraje

La Grapperia Dejvice je podnik, který si neříká o pozornost – a možná právě proto si ji zaslouží. Nenápadně ukrytá v jedné z tišších dejvických ulic, s atmosférou, která působí civilně a mile zároveň. Místo, kde člověk snadno zpomalí. A kde se dobře jí i pije – ne proto, že by to někdo marketingově naplánoval, ale protože to prostě dává smysl.

Pinsa Romana: když těsto není jen základ

Na první pohled připomíná pizzu. Ale hned po prvním soustu je jasné, že pinsa je jiná liga. Těsto prochází dlouhým, až 72hodinovým procesem kynutí, díky kterému je lehké, křupavé a přitom vláčné. Kombinace rýžové, pšeničné a sójové mouky navíc zaručuje, že po jídle nepřichází známá těžkost. V La Grapperia připravují pinsu podle tradiční římské receptury, s důrazem na kvalitu a jednoduchost. Výběr variant je pestrý, ale ne přehlcený – najdete tu jak klasické kombinace, tak nápadité vegetariánské verze. Těsto je tu skutečnou surovinou, ne jen nosičem.

Tapenády na start

Bruschetty bývají někdy podceňované. Tady ale fungují jako výborný start i jako malý mezichod ke sklence vína. Dvě varianty – olivová a rajčatová – přinášejí čisté, vyvážené chutě bez zbytečné dekorace. Křupavý chléb, dobrý olivový olej a suroviny, které mají prostor vyniknout. Zvlášť olivová tapenáda potěší svou plností a jemnou hořkostí, rajčatová pak zaujme svěžestí a náznakem česneku. Obě jsou přesně takové, jaké mají být – nenápadné, ale zapamatovatelné.

Spritz, který se nebojí vlastní cesty

Léto v La Grapperia voní po citrusových tónech a jemné hořkosti. Nabídka spritzů je tu široká, ale drží se vkusně v mezích. Kromě klasického Aperolu je tu i varianta s limoncellem, Hugo s bezovým květem, nebo originálnější příchutě jako borůvka, rebarbora a švestka.

Každý drink má svou osobnost, aniž by se snažil být středem pozornosti. Výsledkem je osvěžení, které baví – v barvě, chuti i formě. A které skvěle zapadá do celkové atmosféry podniku.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také