Mořské plody jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také cenným zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů. V mnoha zemích a kuchyních po celém světě jsou mořské plody oblíbenou součástí jídelníčku. Jaké jsou nejoblíbenější mořské plody, jejich klasické úpravy v jednotlivých kuchyních, jaké jsou zdravotní výhody konzumace mořských plodů a na co si dát pozor při přípravě a konzumaci? Čtěte!
Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Nejoblíbenější mořské plody jsou určitě krevety, mušle, krabi, chobotnice, ústřice a samozřejmě ryby, např. losos a tuňák. Ryby ale dnes nechme stranou. Většinu mořských plodů dnes běžně seženete v supermarketech, ale také na rybích trzích a ve speciálních obchodech s delikatesami. Mořské plody jsou tipické samozřejmě pro kuchyně zemí, které mají moře tzn. od Portugalska a Španělska, přes Francii a Itálii až na Balkán. Úprava mořských plodů se liší v závislosti na zemi, kuchyni či regionu. V asijské kuchyni jsou populární například krevety, krabi nebo sushi. Například v italské kuchyni se často používají mořské plody jako přísada do rizota nebo těstovin. Ve španělské kuchyni jsou populární tapas – malé pochutiny, které se často skládají z plodů moře, například grilované krevety na česneku nebo třeba nakládané mušle nebo ančovičky. Ve Francii byste zase neměli vynechat tradiční provensálskou rybí polévku bouillabaisse. A co se Chorvatska či Řecka týče, tam se připravte na pořádnou mořskou grilovačku.
Mořské plody jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů, včetně omega3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Tyto látky jsou také užitečné pro zlepšení zraku, posílení imunitního systému a podporu zdraví mozku. Co víc můžete pro sebe udělat?
Tyhlety mořské potvůrky jsou sice lahůdka, ale pozor. Můžou vám pěkně zavařit. Při přípravě a konzumaci je důležité být opatrný, aby se minimalizovalo riziko otravy nebo infekce. Je nutné dbát na to, aby byly suroviny správně skladovány, aby byly čerstvé a aby byly pečlivě vařené nebo upečené. V případě surovin, jako jsou ústřice a mušle, je důležité dbát na to, aby byly otevřeny až před samotnou konzumací, aby se zabránilo riziku infekce bakterií. Třeba u slávek je to jednoduché. Syrové mušle jsou vždy pevně zavřené. Pokud je lastura otevřená, jedná o mrtvou slávku, kterou musíte ihned vyhodit. Po uvaření je to ale naopak. Čerstvé mušle by pak měly být zcela otevřené, jinak adios!
Říkáte si: "Hm, teď bych si dal nějakou dobrou chobotnici nebo ústřici, ale ideálně kdyby mi je někdo naservíroval až pod nos." Tak že jste to vy, máte to mít. Máme pro vás pár osvědčených doporučení.
- Aroma Quadrio nedávno změnila majitele a patří do rodiny Kolkovna Restaurants. Najdete ji nedaleko Národní třídy, hned vedle ikonické točící se hlavy Franze Kafky. Každý den nabízí čerstvé plody moře, sladkovodní i mořské ryby, k tomu čerstvou pastu, pizzu i skvěle připravené maso. A navíc, pravidelně pořádají All you can eat mořský bufet, kde najdete mimo jiné rybí tataráky a carpaccia, zapečená krabí klepítka či mušle nebo třeba Rizoto Frutti di mare s grilovanými langustýnkami. Nabídka je ale mnohem širší. Další #allyoucaneat bufet je už 22.2.2023 od 18:00 podívejte se na menu.
- Středomořská restaurace přímo v srdci Přírodního parku Šárka Chorvatský Mlýn je nejchorvatštější restaurací v Praze. A to je dobře. Restaurace nabízí pestrý výběr středomořských specialit, které se vyznačují svěžestí surovin, dovážených majitelem přímo z Jaderského moře. Mezi nabízenými čerstvými rybami nechybí pražmy, mořští vlci, kambaly a ryby sv. Petra. Ochutnat můžete ale i ústřice „Bretagne“ , chobotnicový salát, kalamáry na grilu nebo krevety a slávky „Na buzaru“.
- Máte chuť na ryby a mořské plody a pohybujete se v okolí pražských Vinohrad? Doporučujeme vám Ristorante Giardino. Nabízí speciality středomořské kuchyně a inspiruje se zejména Itálií a Chorvatskem. Jejich recepty jsou originální a jednoduché, vždy z čerstvých surovin, zaměřené právě na ryby, masa a mořské plody. Restaurace se může pochlubit také širokým výběrem světově známých vinařů. Giardino je rodinný podnik s velice příjemnou atmosférou a pokud si chcete vychutnat kvalitní ryby a mořské plody v příjemném prostředí, je Giardino ideální volbou.
- Toužíte po italských specialitách z čerstvých ryb a mořských plodů a k tomu navíc krásné prostředí stylové restaurace uprostřed parku? Pak neváhejte a zamiřte do Al Mulino! Tato italská restaurace v historickém mlýně nabízí prvotřídní těstoviny, grilované maso z venkovního grilu a širokou nabídku italských vín. Nicméně hlavním lákadlem jsou čerstvé ryby z vlastních sádek, umístěných přímo v restauraci. Společně s domácími italskými těstovinami a prvotřídními surovinami se jedná o dokonalou kombinaci pro milovníky mořských specialit. Tak na co ještě čekáte? Vydejte se na cestu k nejlepšímu jídlu a vynikajícím gastronomickým zážitkům v Al Mulino směr Počernice.
- A na závěr jeden tip. Pokud milujete paellu de Marisco, což je paella s tygřími krevetami, kalamáry, slávkami a čerstvou rybou, zavítejte do Truhlářské ulice do španělsko-argentinského tapas baru La Boca. Budete nadšení.