Griluje se na zahradách, terasách i miniaturních balkonech. S rostoucí venkovní teplotou se úměrně zvyšuje spotřeba masa připraveného na roštu. Vepřová či hovězí žebra se stávají nedostatkovým, podpultovým zbožím. Mezi sousedy se pořádají soutěže o nejlepší steak. Děti škemrají o karbanátek. Milovníci rybích pochoutek připravují na grilu dobroty z masa nabušeného speciálními omega-3 mastnými kyselinami. Chcete připravit ostatním nezapomenutelný gurmánský zážitek? Chcete vyzkoušet v restauraci steak a nevíte, který si vybrat? V následujícím textu vám poradíme, jak vybrat u řezníka nejlepší maso na steaky i které druhy masa jsou nejvhodnější na grilování.
HOVĚZÍ STEAK, VYPEČENÁ DOBROTA PRO MUŽE
Jak poznat, který kus flákoty koupit? U steaku platí, že nejchutnější je z dobře vyzrálého masa. Poznáte ho podle výrazné vůně a podle důlku, který zůstane v mase, když do něj píchnete prstem. Podle Francouzů je nejlepší steak z vysokého roštěnce (entrecote, rib eye). Chcete-li si pochutnat na nejjemnějším masíčku, zvolte svíčkovou, která má nejslabší vlákna. Steak se připravuje rychlým opečením na sucho na grilu nebo na pánvi. Abyste si svůj plátek masa náležitě vychutnali, měli byste vědět, jak moc ho chcete propečený. Pro stupně propečení se ustálila stupnice:
Rare:
Krátce opečený steak, zvenku je světle hnědý, uvnitř červený a vlažný. Opéká se 5–7 minut z každé strany.
Medium:
Středně propečený – opéká se z každé strany 7–9 minut. Steak bude šedohnědý, uvnitř horký a na středu narůžovělý.
Well done:
Maso je propečené, rovnoměrně šedohnědé, po ukrojení nevytéká červená šťáva. Na jeho přípravu je potřeba 9–11 minut z každé strany.
JAK PŘIPRAVIT BOŽSKÝ STEAK?
Nikdy nedávejte maso na gril nebo na pánev rovnou z lednice. Minimálně hodinu před grilováním je vytáhněte z lednice a nechte odpočívat při pokojové teplotě. Osolte a okořeňte čerstvě namletým pepřem. Poté můžete maso naložit do nejrůznějších marinád, které skvěle doplní chuť a vůni. Chcete, aby bylo maso křehčí? Přidejte do marinády citrónovou šťávu, olej nebo alkohol.
TEST PROPEČENOSTI
Nejjistější je teploměr, ten vám přesně řekne, jak moc je maso propečené. Všichni ale nemáme doma teploměry, jak si poradit i bez nich? Stačí zabořit bříško prstu do masa a hned víte, na čem jste. Rare steak poznáte podle toho, že po zaboření prstu do masa se otisk vrátí do původní podoby. Medium vás už nepustí tak hluboko a do propečeného steaku well done prstem důlek neprotlačíte.
Test propečenosti
50–54 °C rare – krvavý
55–57 °C medium rare – středně krvavý
58–60 °C medium – středně propečený
61–64 °C medium well – velmi propečený
65–71 °C well done – úplně propečený (kuchařovo srdce krvácí)
DOBROTY Z VEPŘOVÉHO
Vepřové maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa na grilování. Oproti jiným druhům masa je šťavnatější, protože má v sobě více tuku. V pomyslném žebříku oblíbenosti vede krkovička, kterou poznáte podle výrazného mramorování. Druhé místo patří žebírkům z bůčku. Ideální delikatesa k čerstvě natočenému pivu. Nemáte rádi mastné? Vyberte si z méně tučných mas jako je třeba ořech nebo vepřová panenka, která obsahuje pouze kolem 2 % tuku.
MASOVÉ KOULE PRO DĚTI
Většinu dětí potěšíte pochoutkami z mletého masa. Karbanátky a masové koule patří mezi nejpopulárnější dětská jídla. Chcete děti odměnit? Připravte jim sladkou tečku na závěr. V současné době frčí recepty z nadýchaných pěnových bonbónů. Za jahodové špízy prokládané marshmallows vás budou vynášet až do nebes. Nevěříte? Zkuste a uvidíte.
KUŘECÍ KLASIKA
V našich končinách se griluje kuřecí maso asi nejčastěji. Jedná se o dietní maso s minimem tuku. Proto je lepší kuřecí kousky opékat i s kůží, která dodá masu tučnost, zachová šťavnatost a tím pádem i lepší chuť.
JEHNĚČÍ A TELECÍ MASO NA GRIL? PROČ NE!
Telecí je velmi jemné maso, které neobsahuje téměř žádný tuk. Víte proč? Maso je z telat do tří měsíců věku. Tukovou vrstvu si zvířata ještě nestačila vytvořit. Ke grilování je nejlepší maso z hřbetu. O něco starší je jehněčí maso, které pochází z mladých ovcí do věku šesti měsíců. Jehněčí bude nejlépe chutnat po naložení do marinád s červeným vínem a výraznými bylinkami.
PŘIDANÁ HODNOTA GRILOVÁNÍ
Sbíhají se vám po přečtení článku sliny na grilovanou dobrotu? Pozvěte rodinu, obvolejte známé, zajděte na nákup a vytáhněte gril. Pokud chcete jen odpočívat a bavit se, zajděte do restaurace, kde se griluje. Nechte se obsluhovat. Vybírejte si přílohy, omáčky, objednávejte si vychlazené půllitry. Vychutnávejte si letní pohodu, relaxujte u dobrého jídla a pití. Práce a starosti vám neutečou. Co vám zůstane, jsou vzpomínky na příjemně prožité odpoledne či večer.
Z VODY NA GRIL, Z GRILU NA VÁŠ TALÍŘ
Grilování ryb se u nás stále zatím moc nerozšířilo a je to škoda. Ryby jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin, s minimem tuku, a naopak s cenným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Nejčastěji „potkáte“ na grilu makrelu. Existují ale i jiné druhy ryb, které stojí za to ochutnat. Rybí maso neobsahuje kolagen, proto nebude po grilování nikdy tuhé. Vhodné jsou tučnější druhy ryb. Jak rybu správně připravit? Základem je opékat maso i s kůží. Nepřijdete tak o šťavnatost. Mražené ryby rozmrazujte v lednici. Poté stačí osolit, okořenit a šup s ní na rozpálený gril. Největší pochoutku však připravíte z čerstvých ryb. Rybí maso je velmi jemné, často se při obracení rozpadá. Proto je lepší opékat rybu v celku v zavíracím roštu nebo na pánvi. Můžete ji také zabalit do alobalu. Při tomto postupu se sice připravíte o křupavou kůrčičku, ale zase se vám nerozpadne a uvnitř bude krásně šťavnatá. Jen nezapomeňte rybu před zabalením potřít olejem. Jinak se vám bude lepit na alobal.
NEJLEPŠÍ RYBY NA GRILOVÁNÍ
Jaká ryba je na grilování nejlepší? Ta, která vám bude chutnat. Z našich potoků a rybníků mají nejchutnější maso dravé sladkovodní druhy ryb: pstruzi, candáti, sumci. Opomíjenou rybou je kapr. V Třeboni se však počítají například kapří hranolky k nejvyhlášenějším specialitám, na které se sjíždějí hosté ze širokého okolí. Největší delikatesou je maso z úhoře, obzvláště z mladého, kterému se říká monté. Jak říká Otta Pavel ve své knize Zlatí úhoři: „Mají na ně spadeno nejlepší kuchaři a labužníci celého světa. Někdy za ně platí i zlatem.“ Mimořádná chuť masa dostala bohužel úhoře na pokraj vyhynutí. Z obyvatel moří a oceánů mají nejšťavnatější maso makrely, lososi a tuňáci. Makrela se nejčastěji peče v celku na roštu nebo nad ohněm napíchnutá na prut. Maso z lososa se předpřípravou porcuje většinou na filety. Z tuňáka vykouzlíte božské steaky. Nemáte rádi rybí maso kvůli tomu, že je cítit “rybinou“? Ochutnejte tuňáka. Budete překvapeni jeho chutí. Není to klasické rybí maso. Má podobnou strukturu jako hovězí.
ULOVTE SI RYBU NA OBĚD
V některých rybích restauracích si můžete ukázat v sádce na rybu, kterou chcete. Tu vám vyloví a na přání připraví. Někde vám dokonce půjčí rybářské náčiní a k obědu vám ukuchtí rybu, kterou jste si vlastnoručně ulovili.
KAM ZA DOBROTAMI Z GRILU
Znáte Bistro Bobovka. Kromě projížďky na bobové dráze nabízí i skvělé občerstvení, které o víkendu doplňují dobrotami z grilu.
Grilovací čtvrtky v Restauraci Esprit
Přijďte si užít jedinečné čtvrtky na grilu v restauraci Esprit v Holiday Inn Prague! Od 18:00 do 21:00 vás čeká skvělá atmosféra, lahodné pokrmy z grilu a krásné výhledy. Vyberte si z pestré nabídky ryb, mořských plodů, masa, burgerů a vegetariánských specialit. Nezapomeňte si dopřát také delikátní přílohy a omáčky. Vše z kuchyně šéfkuchaře Jana Wiesnera. Grilovačky proběhnou 18. 7., 25. 7., 1. 8., 8. 8., 15. 8., 22. 8. a 29. 8. 2024.
Ryby a mořské plody
- Mořský vlk s mořskou solí a citronovým olejem
- Chapadlo kalamárů marinované v limetách
Masa
- Hovězí flank steak v barevném pepři
- Vepřová kotleta marinovaná v černém pivu
- Kuřecí supreme marinované v rozmarýnu
- Jehněčí hřebínek na česnekovém olivovém oleji
Burgery
- Balkánský burger se sýrem, marinovanou cibulí a ajvarem
Vegetariánské
- Grilovaný sýr typu halumi s majonézou z rybízového listí a pita chlebem
Přílohy a omáčky
- Pečená brambora s máslem s popelem
- Estragonové brambory
- Grilovaný kukuřičný klas
- Fazolky se slaninovým máslem
- Grilovaná středozemní zelenina
- Majonéza z rybízového listí
- Melounová salsa s vanilkou
- Pikantní chimichuri salsa
- Máslo s popelem
- Steakové máslo
- Pepřová omáčka
- Smržová omáčka
Sladká tečka
- Výběr domácích zmrzlin a sorbetů
Přijďte si užít letní večery plné pohody a zábavy s opékáním špekáčků v Pytloun Wellness Hotel Hasištejn! Od 1. května do 30. září 2024 každý den za cenu 300 Kč na osobu získáte bohatý balíček zahrnující špekáčky, mix mini klobásek, brambory, kukuřici, marshmallows, pečivo a čerstvou zeleninu s dipem. Tato akce je ideální pro rodiny i jednotlivce, kteří chtějí strávit příjemný večer u ohně s chutným jídlem.
Dvůr Čertousy přináší skvělou šanci: naučte se grilovat steaky, klobásy a zeleninu na prvotřídních švýcarských grilech značky Dellinger pod dohledem ostříleného šéfkuchaře. Prožijte nezapomenutelný grilovací zážitek s rodinou nebo přáteli v útulném prostředí. Ve Dvoře Čertousy si můžete vybrat z několika grilovacích balíčků, které jsou připraveny přímo na míru vašim chutím. Ať už máte rádi klasické steaky, klobásy či zeleninu, vše si můžete vychutnat v krásné zahradě této lokality. Více informací o akci naleznete na odkazu: https://1url.cz/@rozpalgrilvedvorecertousy.
Tento zážitek není časově omezen, a cena balíčku zahrnuje nejen zapůjčení špičkového grilu, ale také profesionální zaškolení od zkušeného šéfkuchaře. Vše potřebné, od masa po přílohy, je již připraveno. Stačí tak přijít a užít si bezstarostnou grilovací party. Rozpalte své chuťové pohárky!
PIZZA & PASTA RESTAURANT Al Mulino
Letní radovánky, spojené s ochutnáváním grilovaných pokrmů, ať už je to steak, zelenina či ryba a k nim správně zvolený drink potěší i profesionálního labužníka. No ale co dělat, když zrovna nevlastníte zahradu, která je dostatečně velká, abyste mohli grilování uskutečnit a na ten kus grilované dobroty máte chuť? V Al Mulinu v Dolních Počernicích mají nový, designový venkovní gril, kde vám ugrilují hovězí, vepřový i kuřecí steak. Pokud jste fanoušci čerstvých ryb, můžete si zde vylovit čerstvého pstruha, kterého vám následně kuchaři ugrilují přímo na zahrádce, kde budete sedět. Ani fanoušci mořských plodů nepřijdou zkrátka. Čerstvé mořské plody mají denně v nabídce. S ugrilovanou chobotnicí nebo krevetami se budete cítit jako na italské Riviéře. Věříme, že jsme vás i vaše chuťové pohárky nalákali a brzy se vydáte do Panského Dvora Dolní Počernice, do italské restauraci Al Mulino, kde vás s úsměvem rádi přivítají.
Tahle moderní rodiná restaurace na tradičním místě v srdci Jižního města s překrásným výhledem z velké letní terasy na Milíčovský les se grilování rozhodne nebojí. Pravidelně pořádají tematické víkendy či akce, kde grilují mořské plody, žebra či křídla. Grilované dobroty ale nabízí i v rámci běžného menu. Je libo grilovanou krkovičku nebo grilovanou zeleninu? Není problém, vyrazte na Opatov.
Bejk Buu KantýnaBar a řeznictví a hlavně Bar-B-Q Restaurace by BejkBuu
Pokud chcete posunout svou grilovačku na novou úroveň, vyzkoušejte gril boxy od BejkBuu. Tyto boxy vám ušetří čas a starosti s přípravou, protože obsahují vše potřebné k perfektní grilovačce – od kvalitního masa a ryb, přes vegetariánské lahůdky, až po bylinková másla a omáčky. Navíc jsou sestaveny odborníkem Ondřejem, takže si můžete být jisti, že vaše grilovačka bude chutná a bez stresu. Stačí objednat, rozbalit a užít si skvělý čas s přáteli.
Dvůr Hoffmerister, Velké Číčovice 45, Číčovice
Tento velkočíčovický poklad se pyšní mnoha věcmi a letní terasa s grilem mezi ně rozhodně patří. Gril OFYR, kterým podnik disponuje, není gril, ale doslova prý způsob života. Spojuje v sobě všechen styl a jednoduchost a jídla z něj budete milovat.
Počernický sklípek, V padolině ev.č. 43, Praha
Toto místo je jedinečné a originální a slouží především k soukromým a firemním akcím na objednávku pro maximálně 20 osob. Majitelé vždy akci přizpůsobí požadavkům a připraví vám nezapomenutelnou degustaci plnou snoubení chuti vína a jídla. Za teplého počasí si užijete i terasu s ohništěm/grilem Ofyr a skvělým výhledem. My jsme ho vyzkoušely (sklípek i ofyr gril) a obojí byla pecka. Naše reportáž o tom svědčí.
Grilovačky k létu patří a olomoucká restaurace Flora & Fauna Restaurant na léto chystá grilovací odpoledne a večery s koncerty. Těšíte se?