Co se děje
Článek

Rozhovor s Janem Schánilem, šéfkuchařem restaurace Bull&Bonito, jejíž kuchyně vás přenese ke Středozemnímu moři

Kdo by se nechtěl občas přenést někam k moři a nechat si na talíři přinést čerstvou rybu nebo mořské plody. Kvalitní suroviny, skvělý tým šéfkuchaře Jana Schánila a láska k dobré středomořské kuchyni - to je restaurace Bull&Bonito. A nejen o té jsme si právě se chefem Honzou popovídali.

Honzo, kdy jste věděl, že chcete být kuchařem?

Vím, že to zní jako klišé, ale když jsem byl malý, babička měla statek a kdysi i restauraci. Celý život vařila dobroty a občas jsem jí pomáhal, nechala mě dělat takové ty drobné věci a chytlo mě to.

Kudy vedly vaše kroky, než jste se stal šéfkuchařem v Bull&Bonito?

Myslím, že jsem měl v životě štěstí, že se mi podařilo na učení dostat do hotelu InterContinental. V té době to byl jeden z nejluxusnějších hotelů v Praze, zároveň i velká škola života. Byla tam skvělá paní Ulihrachová, která vychovala snad půlku národního týmu kuchařů. Po vyučení jsem dostal šanci pracovat v tehdy nově otevřeném Marriott hotelu v kuchyni, které vládnul skvělý francouzský šéfkuchař Jean Paul Manzac. Vždy jsem ale toužil cestovat a poznávat svět, různé kuchyně a nové kultury.

Proto jsem po pár letech vycestoval do Irska, abych se naučil anglicky. Později do Anglie, Rakouska a Španělska.

Během let, jsem vystřídal několik hotelů a restaurací, externě jsem spolupracoval s ambasádou v Dublinu a pomáhal otvírat irský Ritz Carlton, kde jsem měl tu možnost potkat šéfkuchaře Gordona Ramseyho. Díky nabitým zkušenostem jsem po návratu do Čech získal pozici šéfkuchaře pro velký španělský hotelový řetězec, měl jsem na starost 2 velké hotely v Praze. Pak přišla příležitost pracovat pro VH a možnost spolupracovat na konceptu Bull&Bonito.

Jak dlouho pracujete v Bull&Bonito a co konkrétně vás na práci tady baví?

Ten čas neskutečně letí, Bull&Bonito je takové naše miminko. Byl jsem spolu s kolegy u jeho zrodu. Moc jsme si užili všechny ty diskuze, ochutnávky a zkoušení nových jídel. Baví mě vyjít mezi hosty, popovídat si s nimi.  

Kdybych byla nevidomá, jak byste váš podnik popsal?

Když zavřete oči, nasajete atmosféru a ochutnáte naše jídlo, tak je to jako kousek dovolené ve středomoří uprostřed Prahy.

Proč bych k vám měla do podniku přijít?

V dnešní občas trochu hektické době se vždy hodí mít chvilku pro sebe, vypustit starosti, stres, užít si relax, pohodu, dobré pití a jídlo. 

A proč bych přijít neměla?

Závislost..:)

Co si myslíte, že je na práci kuchaře/šéfkuchaře nejnáročnější? 

Čas, trpělivost a vytvořit si dobrý tým okolo sebe, bez těch to prostě nejde.

Jak se v oboru vzděláváte? 

Dobrým jídlem, člověk je zvědavý tvor, takže ochutnávat. Fajn jsou také kuchařská symposia a samozřejmě četba.

Vaříte i doma, nebo platí „kovářova kobyla chodí bosa“?

No po pravdě, doma vařím jen pro někoho, ale o to více si to pak užívám.

Experimentujete v kuchyni nebo máte rád ověřenou klasiku? 

Mám skvělé kolegy, takže navzájem se hecujeme a zkoušíme nové věci

Jakou kuchyni vaříte nejraději, a jakou naopak nerad? 

Baví mě kuchyně evropská, která nabízí lehká středomořská jídla, ale francouzská klasika nebo třeba česká klasika, která nemusí být jen těžká plná mouky. 

Na co byste nás pozval k vám do podniku?

Na naši vyhlášenou foccaciu a vyzrálé steaky z našeho vodního grilu (skvělá chuť a zdravé grilování) se salsou verde.

Máte nějakou vtipnou historku z kuchyně?

Kdysi v Anglii jsem dělal objednávky a ještě jsem neuměl moc anglicky. Omylem jsem si po telefonu objednal 5 kg fishmongera ( prodejce ryb ) bez kůže. 

Kdo je vaší inspirací v oboru gastronomie? 

Těch je více, v Čechách např. Honza Punčochář, pak samozřejmě legendy jako Heston Blumental či nezapomenutelný Joël Robuchon. U něj bylo krásně vidět, že i díky jednoduchým receptům jako je bramborové pyré, se můžete stát legendárním.

Sledujete televizní kulinářské show? 

Když mi to čas dovolí, tak občas ano, mám ale radši dokumenty, kdy se cestuje a vaří. Nedávno jsem náhodou shlédl Gordon Ramsay kitchen nightmares kids edition. Drsná show i pro otrlé kuchaře, ale v podání dětí.  Překvapilo mě, jak asi 6letá holčička vařila a u toho vyprávěla o své kariéře a pak vyšvihla neskutečné jídlo.

 

BLESKOVKA

Dovolená v Čechách nebo v zahraničí? Zahraničí, tour de tapas, poznávačka, ležet u moře mě moc nebaví.

Pizzu jíte rukama nebo příborem? Rukama.

Jste ranní ptáče nebo noční sova? Sova, tedy spíš netopýr.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také