Co se děje
Článek

Rozhovor se Zuzanou Sirovou z Hotel SAVOY

Hotel, který by měl alespoň jednou za život navštívit každý

Dobrý den, Zuzko, prozraďte mi, jak jste se dostala do oboru hospitality?

Na radu mého tatínka jsem vystudovala hotelovou školu v Mariánských Lázních. Toužila jsem být letuškou, což byla za komunismu jedna z mála profesí, díky které bylo možné cestovat. Jenže než jsem se stihla připravit na zkoušky u ČSA, dostala jsem nabídku pracovat v hotelu, neuhádnete, který to byl! Rok 1985, hotel Savoy. Právě tehdy se začal psát můj příběh. A jak vidíte, po dlouhé cestě, kterou jsem od té doby ušla, jsem teď zase zpátky. Do Savoye jsem se vrátila roku 2009, jen o něco zkušenější. Ještě jednou jsem ho pak na krátký čas opustila a roku 2017 jsem se opět vrátila a už zůstala. Mám ten hotel, i celou jeho historii, ráda a asi mi je nějak zvláštně souzený.

Hotel Savoy

Řeknete mi, něco o vaší kariéře, kde všude jste sbírala zkušenosti a jaké to bylo?

Nejsem ten typ, který chce dělat velkou kariéru, ale měla jsem to štěstí, že jsem od 18 let dělala práci, která mě opravdu bavila, což je podle mého názoru jeden z klíčových předpokladů, abyste ji zároveň dělali dobře. Život mi díky tomu postavil do cesty tolik výzev, že by byla chyba je nevyužít. Jako zaměstnanec jsem prošla úsekem Food & Beverage, účetním oddělením a nakonec mě dostalo obchodní oddělení, u kterého jsem už zůstala a baví mě ze všeho nejvíc. Marketing je pak vedle obchodu velmi příjemným doplňkem.

Moje první opravdu důležitá práce, která mi pomohla odstartovat kariéru, byla pro hotel Paříž. To byla obrovská zkušenost, na kterou dodnes moc ráda vzpomínám, a jen vyprávění o tom, jaké bylo být zaměstnancem v hotelových službách za totalitního režimu, by vydalo na samostatný článek. Po roce 1989 jsem pak začala podnikat, měli jsme restauraci na pražské Kampě. Obojí vlastně mělo něco do sebe. Obojí bylo nesmírně těžké, ale zároveň zábavné.

Později jsem už natrvalo zakotvila v hotelovém prostředí, a to nejdříve v síti Vienna International (dnes Vienna house) a teď jsem, jak už víte, opět v milovaném hotelu Savoy.

A kde jsem sbírala zkušenosti? Především od mých současných i minulých vzácných kolegů a nadřízených, a to ať už jsem si s nimi rozuměla méně nebo více. Od všech se můžete mnohé naučit.

Teď sbírám zkušenosti především v zahraničí. Nejsem turista s paštikou, miluji místní kulturu, a navíc jsem povídavá a zvídavá, protože seznamování s novými lidmi z jiných částí světa mě inspiruje a stále si díky němu rozšiřuji obzory.

Hotel Savoy

Co na tomto oboru máte ráda?

Jsem velmi empatická a dělá mi dobře pocit, že mě někdo potřebuje. Když klient vyžaduje moje rady a doporučení, jsem štěstím bez sebe. Myslím, že díky této mé houževnatosti a zároveň otevřenému, lidskému přístupu, umím druhou stranu brzy přesvědčit, aby ve mně vložila důvěru. Snad i protože vycítí, že bych ji nedokázala vědomě zklamat. A co mě ještě baví? Snad že s mnohými mými klienty se časem stáváme přáteli.

Kdybyste měla, někomu, kdo v tomto oboru začíná dát radu, jaká by to byla?

Dostala jsem ve svém životě několik důležitých rad. Tady jsou:

Dobře poslouchej a pečlivě ukládej.

Vždycky přijde Tvoje chvíle.

Nejdůležitější je se neposr**.

Můžeš být hloupá, ale musíš si umět poradit.

Je něco, co vám tato práce vzala, nebo dala?

Nevzala mi nic. Snažím se oddělit pracovní život od soukromého, který je pro mě velice důležitý. Má rodina, především moje dcera, jsou pro mě to nejvíc na světě. Ten nejlepší pracovní výkon vydávám, pokud je doma všechno v pořádku.

A co mi práce dala? Mnohé. Měla jsem možnost stisknout ruku mnoha významným lidem, navštívit zajímavá místa.

Hotel je pro mě jako kniha: Chci dál číst a snad i sama psát celý jeho příběh. No vidíte, to jsem vám vlastně prozradila můj tajný sen, napsat knížku. Tak třeba jednou.

Hotel Savoy

Pozvěte naše čtenáře k vám do hotelu Savoy. Na co byste je na nadcházející letní období nalákala?

Máme krásnou velkou terasu, na které se dá v létě parádně grilovat, a to téměř na dosah nejvýznamnějších pražských okolních památek. Náš Savoy Suite, jeden ze 4 unikátních Suitů, je se svou privátní terasou tak nabitý romantikou, že přímo vybízí k zásnubám ve velkém stylu. Zrovna tenhle víkend jsme byli svědky dalšího velkého ANO. A pro eventy i posezení po dlouhém dni doporučuji naši útulnou Knihovnu. Pohodlné křeslo, dobrý drink, pozorný číšník.

Čím je výjimečný váš hotel?

Atmosférou a lokalitou, kterými se chlubí už od roku 1911, kdy nechal hotel postavit pan Graf. Cíleně nechodím zaměstnaneckým vchodem, ale tím hlavním, abych se mohla denně nechat lapit neobyčejným duchem historického místa, na kterém Savoy stojí. Celá lokalita je zapsaná na Seznam světového dědictví UNESCO a je plná významných českých památek, které unikátnost prostranství, na kterém byl hotel Savoy před lety vystavěn, dokonale podtrhují.

Určitě máte skvělý přehled o turistech, kteří do Prahy přijíždějí. Z jakých zemí očekáváte letos největší zájem o Prahu?

Praha je podle Tripadvisoru 11. nejoblíbenější destinací na světě. Oproti loňskému roku přitom není žádnou novinkou, že láká především turisty z Jižní Koreje a Číny. Loni byl pak stále pokračující nárůst turistů z Polska a Slovenska. Tradičně pak jezdí hosté z Ruska, Spojených států, Itálie, Španělska a v neposlední řade ze sousedního Německa.

Je něco, co vám jako hoteliérům takzvaně hází klacky pod nohy, co byste chtěli změnit?

O tom bych mohla povídat celé dny, je toho dost co mě štve, třeba malá reklama Prahy, málo zajímavých akcí, které by lákaly na opakované návštěvy, česká politika bez národní hrdosti, zvláštní, často nesmyslné vyhlášky a zákony. Staví se mnoho nových hotelů, ač nejsou vzhledem k návštěvnosti města potřeba. Proč? Špatné konkurenční prostředí vzhledem k cenové politice, on-line portály a jejich smlouvy, které brání prodávat levněji, když to hotel potřebuje. Airbnb a jeho výhody oproti hotelovému byznysu. Nedostatek pracovních sil. Toho je...

Hotel SavoyChcete někomu poděkovat?

Neodvážím si jmenovat, na někoho bych zapomněla a to by mě mrzelo. Snad jen mé mamince, tatínkovi a dceři. Jsou mojí největší podporou a hlavně pravdivým kritickým zrcadlem.

Kdo, nebo co je pro vás inspirací?

Já sama jsem sobě největší inspirací. Zní to zvláštně, ale vysvětlím: Věřím tomu, co cítím, co se mi zdá, mým dojmům z různých zážitků. Je to takové moje nekončící deja vu. A také mě samozřejmě inspirují mí nejbližší přátelé.

Jméno příjmení: Zuzana Sirová

Krátký životopis:

Narodila jsem se v Praze a nikde jinde bych nechtěla žít. Nikdy jsem nepracovala v jiném než gastronomickém a hotelovém oboru. Je mi 54 let, mám 26letou dceru Barboru a rozmazlenou kočku Manku. Miluji dobrou knihu (Sever proti Jihu, Anna Karenina) a dobrý film (7 statečných, Podraz, Kmotr). Domluvím se anglicky, německy, slovensky a rusky.

Fandím fotbalové Slavii Praha. Hraju tenis a lyžuju, obojí špatně, ale ráda.

Ze všeho nejvíc miluju dobré jídlo a kvalitní víno a cestování.

BLESKOVKY:

Víno, nebo pivo? Víno

Dieta či pořádný steak? Ani jedno, mám ráda italskou kuchyni.

Praha, nebo Londýn? Praha

Kávu, nebo raději čaj? Káva

Úsměv vs. pokerface? Úsměv

Pelíšky, nebo nejnovější Bondovka? Pelíšky

Chcete hotel osobně navštívit? Klikněte ZDE.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také