O tomhle kuchaři jste už určitě slyšeli a rozhodně ještě uslyšíte. Ondřej Kubů zvítězil v soutěži KU Young Chef a nedávno se vrátil z týdenní stáže v jedné z nejprestižnějších gastro škol EHL ve Švýcarsku. Zavařil si také na Swiss Michelin Gala Dinner.
Ondro, jaké první tři věci tě napadnou, když se řekne “Švýcarsko” na základě tvé aktuální zkušenosti?
Skvělá tradiční gastronomie, krásná příroda a milí lidé.
Co ti stáž dala?
Dalo mi to velkou spoustu nových zkušeností, asi největším přínosem jsou nové standardy.
Jaký byl pro tebe největší zážitek stáže?
Naprosto největší zážitek byl Swiss Michelin Gala Dinner. Protože být součástí týmů michelinských šéfkuchařů a připravovat s nimi pokrmy na degustační menu je opravdu úžasná věc. A nakonec jít s těmito profíky a ostatními členy týmu děkovným průvodem hostů až na samotné pódium, to bylo opravdu ohromné a nikdy to nezapomenu.
V čem vidíš největší rozdíl? V čem je Česko napřed, ať už v gastru nebo celkově v životě.
Největší rozdíl je v sociálním životě. Švýcarsko je všeobecně velice drahé na život a bydlení oproti České Republice. Další velký rozdíl je jejich pohled na gastronomii. Každý si tam jídlo velice vychutnává a Švýcarům nevadí utratit větší obnos peněz za dobré jídlo.
Dokážeš si představit, že bys tam žil?
Já osobně bych tam bydlet nechtěl. Sice je to velice krásná země, ale doma je doma.
Nestoupá ti úspěch do hlavy?
Myslím si že ne. Samozřejmě člověk se neustále učí novým věcem, roste a zlepšuje se. Ale pořád se řídím pravidlem, že pokora je na prvním místě.
To byl krátký pohled do švýcarské gastronomie očima mladého kuchaře Ondřeje Kubů. Na pokrmy, které tam vznikly pod jeho rukama se můžete podívat v galerii. A pokud vás zajímá, jaká byla cesta Ondry k vítězství v soutěži KU YOUNG CHEF, čtěte.