Co se děje
Článek

Světové trendy v grilování

Už jste zabalili svoje grilovací nářadí, nebo vás letošní poslední grilovačka ještě čeká?Zpestřete si poslední grilování a inspirujte se tím, co frčí ve světě

Kam na dobroty z grilu? Mrkněte sem.

1. Návrat dřevěného uhlí

Asi polovina Čechů používá gril na dřevěné uhlí - podle nich je připravené jídlo nejvoňavější a nejchutnější. Ve světě je tento podíl ještě vyšší.

Může za to rychlejší hoření a vysoké teploty, které dovolují maso, houby, zeleninu, sýry či jiné suroviny lépe a poctivěji připravit. Potvrzují to i mnohé luxusní světové restaurace, které do svého menu přidávají stále více jídel dělaných nad dřevěným uhlím. Jednou z nich je například anglická SingleThread Farm, jež si nedávno vysloužila třetí michelinskou hvězdu.

Podívejte se na steakovou encyklopediii.

Díky přípravě na ohni můžete kromě chuti ocenit také křupavost a vůni masa. Oheň navíc na spoustu lidí působí přirozeným a uklidňujícím dojmem, a jeho praskání bezpochyby připraví skvělé podkreslení pro příjemnou večerní pohodu. Není se tak čemu divit, že stále více lidí hlásí návrat k uhlí, případně ho střídá s dřevem.

2. Uzení je nově grilování

Velkou popularitu letos zažávý i uzení. Udí se nejenom typicky maso, ale i přílohy, např. brambory, či fazole. Stále více lidí si par pořizuje domácí udírnu.

Pro začátek to ale rozhodně není nutné.

Kam na dobroty z grilu? Mrkněte sem.

Na trhu jsou dostupné udící boxy s udícími lupínky, které se umisťují na rošt, či generátory studeného kouře, jimiž můžete doplnit kotlový gril.

Pomocí udících lupínků lze snadno ovlivnit i výslednou chuť pokrmu. Vychutnat si tak můžete maso s příchutí whiskey, cedru nebo třeba jablka.

Podívejte se na steakovou encyklopedii.

3. Uzení bez masa? I to jde

Udit můžeme i bez masa. Je libo dát si slaninu z houby Shiitake? Ředkvové prosciutto nebo melounovou šunku? Možná to zní trochu bizarně, některé světové restaurace, hlavně pak ty americké, ale podobné lahůdky s radostí servírují. Ostatně kreativitě se meze nekladou a chuťové buňky lze potěšit i netradičními způsoby.

Ze začátku můžete zkusit třeba zeleninu - skvělou volbou je např. kukuříce, cuketa, nebo lilek.

4. Když maso, tak kvalitní

Vybírejte opravdu kvalitní maso. Všeobecně se ví, že velkochovy nenabízejí zvířatům příliš dobré podmínky chovu, a příliš levné maso z nich obsahují všemožné nežádoucí látky. Proto je důležité nakupovat kvalitní maso s menších českých chovů.

Stojí sice o něco víc, potěšit vás ale může hned několik věcí – vyhnete se škodlivým látkám, získáte kvalitnější bílkoviny a podpoříte místní.

Podívejte se na steakovou encyklopedii.

5. Oslaďte si život

Špatných zpráv už bylo letos opravdu hodně a proto neuškodí si občas osladit život. Zkuste přihodit na váš gril něco sladkého.

Kam na dobroty z grilu? Mrkněte sem.

Zkusit můžete ovocné špízy, sladké medové marinády i samotné ovoce. To posypte cukrem či potřete medem. Ideální ovoce na grilování je ananas, pochutnáte si také na banánech, broskvích, švestkách nebo třeba meruňkách. Špízy si připravte z angreštu, hroznového vína a jahod, přidat můžete nakrájené kousky jablek či hrušek. Nechte pár minut na ohni a lehký dezert po němž se vám budou sbíhat sliny je na světě

6. Chytré grilování

Technologie prostupují našimi životy čím dál více. Jako by chytré telefony nestačily, boom zažívá i takzvaná chytrá domácnost. Květináče, které pěstují za nás, vysavače, které si poradí i bez naší přítomnosti a ledničky, které nás upozorní, když nějaké potraviny pomalu dochází. A teď si chytré technologie razí cestu i ke grilování. Příkladem za vše jsou WiFi grily, které můžete ovládat pomocí telefonu. Ty vám ho umožní nažhavit, nastavit potřebnou teplotu i plánovanou dobu grilování. Jídlo tak můžete připravit hezky z pohodlí postele. Nakolik se něco podobného ztotožňuje s idylkou poklidného grilování s přáteli je na posouzení každého. Možnost to nicméně je. A poměrně pohodlná. Pokud vás něco podobného neláká, ale technologie chcete i přesto využít, k dispozici jsou vám nejrůznější aplikace s grilovacími recepty nebo časovači, které vám pohlídají správnou délku grilování na základě druhu, tloušťky a způsobu přípravy masa.

Podívejte se na steakovou encyklopedii.

7. Správný stupeň propečení

Na závěr si pojďme si říct něco o stupních propečení.

Raw

-   syrový steak bez jakékoliv tepelné úpravy. V restauraci si ho nedáte, používá se ale jako základ pro jiné pokrmy, například carpaccio či tatarský biftek

Blue rare

-   velmi jemně propečený steak s 1-3 mm slabými okraji a krvavým vnitřkem. Peče se při velmi prudké teplotě pouhých 30 sekund. Někdy se označuje také jako very rare.

Rare

-   jemně propečený steak, který se peče zhruba 2 minuty z každé strany. Uvnitř zůstává červeně zbarvený, směrem k okrajům chytá hnědé odstíny. Okraje jsou silnější a propečenější.

Kam na dobroty z grilu? Mrkněte sem.

Medium rare

 -   středně propečený steak s růžovým vnitřkem a postupným zabarvením do hněda. Peče se 3 minuty z každé strany a ve většině restaurací je automaticky připravují právě na tento stupeň.

Medium

-   u takového steaku převládá hnědá, popřípadě šedá barva, jen střed zůstává narůžovělý. Opéká se 4 minuty z každé strany.

Medium well

-   maso si nechává už jen pouhé zbytky narůžovělé barvy, jinak je téměř celé hnědé. Ztrácí téměř veškerou šťávu a mnohým lidem může připadat příliš suchý. Peče se zhruba 4,5 minuty z každé strany.

Well done

-   velmi oblíbený způsob přípravy v Brazílii, který je podle většiny světových kuchařů nepoživatelný. Peče se minimálně 5 minut z každé strany, následkem čehož je maso tuhé a celé zbarvené do hněda.

 

KAM VYRAZIT NA GRILOVAČKU, PIKNIK ČI ZA OHÝNKEM S VLASTNÍMI PROPRIETAMI?

Veřejná místa pro piknik, oheň či grilování mají spoustu výhod a jednu velkou nevýhodu. Mezi výhody patří většinou připravenost míst, najdete tam lavičky, ohniště, dřevník a krásnou přírodu. Nevýhoda je, že zde platí, kdo dřív přijde, ten dřív griluje, opéká, vegetí.

Kde se v Praze místa pro veřejné grilování nacházejí?

EKOCENTRUM PRALES VE KBELÍCH – Praha 9

ŠTVANICE – Praha 7

STROMOVKA – Praha 7

PARUKÁŘKA – Praha 3

PŘÍSTAV KARLÍN – Praha 8

PARK U CHODOVSKÉ TVRZE– Praha 11

LADRONKA – Praha 6

OBORA HVĚZDA – Praha 6

VÝSTAVIŠTĚ – Praha 7

GRILLPOINT MAIN POINT

PANKRÁC – Praha 4

PARKU ŽIDOVSKÉ PECE – Praha 3

HOSTIVAŘSKÝ PARK – Praha 15

ĎÁBLICKÝ LES – Praha 8

AREÁL ZDRAVÍ MOTOL– Praha 5

KUNRATICKÝ LES – Praha 4

PETŘÍN – Praha 6

VÍTKOV – Praha 3

Podívejte se na steakovou encyklopedii.

Kam na dobroty z grilu? Mrkněte sem.

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také